[2024-feb-29] Sad news: Eric Layton aka Nocturnal Slacker aka vtel57 passed away on Feb 26th, shortly after hospitalization. He was one of our Wiki's most prominent admins. He will be missed.

Welcome to the Slackware Documentation Project

Добродошли у Слеквер Документациони Пројекат

Желимо да постанемо ваш први избор за Слеквер (енг: Slackware) Линукс документацију на интернету.

Како почети са Слеквером

 • Како се укључити: описује различите начине како Слекери (било нови или искусни корисници) могу допринети Слеквер заједници.

Слеквер Линукс Дистрибуција

 • Књига Слеквер Основе: вредан ресурс за оне који се упуштају у Слеквер (или Линукс уопште) по први пут. Оригинални „Слекбук“ се може наћи и на вашем Слеквер ЦД-у или ДВД-у, а можете га прочитати и на мрежи: http://slackbook.org/beta/
 • ЧПП: листа често постављаних питања.

Прочитајте КАКОДА упутство

Напишите КАКОДА упутство

 • Смернице за превођење: како преводити постојеће чланке као и како да креирате нове чланке у вашем нативном језику.
 • Стилски водич неколико основних правила које би требало да имате на уму када уређујете стране на овом викију.

Више о СлекДокс Пројекту

Ако само желите да попричате о садржају било које од вики страна, или желите да предложите побољшања на некој страници, користите таб „дискусија“ (енг: discussion) који се приказује на врху сваке стране, а затим оставите ваше мишљење/коментаре/идеје овде. Алтернативно, СлекДокс има и мејлинг листу оја може бити коришћена за дискусију о садржају и брејнсторминг на http://lists.alienbase.nl/mailman/listinfo/slackdocs (чувамо архиву дискусија).

Ако сте вољни да допринесете викију, погледајте ову листу за идеје. Можда већ имате неку идеју за нови чланак!
Разумемо да можете несигурни у ваше способности писања ил несигурни како да почнете са соприносом. Ако је то случај, охрабрујемо вас да се претплатите на мејлинг листу и питате за помоћ. Људи на листи ће сигурно понудити помоћ.
Ако мислите да је мејлинг листа тешка за коришћење, написали смо корисно упутство за вас.

 • Вики вести - на овој је страни можете наћи новости администрације викија.
 • Ако желите да знате ко је део тима који одржава овај сајт структуираним и фокусираним, посетите нашу контактну страну.

Помоћ

Претражите овај вики

 • Ако тражите специфичну информацију, пробајте поље за претрагу са леве стране.
 • Алтернативно, користите Гугл претрагу страна (енг: Google „site“ search) тако што ћете додати „site:docs.slackware.com“ терминима за претрагу.
 • Још један лакши начин за претрагу информација на СлекДоксу: Вики подржава OpenSearch 1). Ово подржавају сви модерни програми за преглед веба.
  Ево како да додате СлекДокс у Фајерфокс (поступак би могао бити сличан за друге програме):
  • отворите почетну страну викија у програму за преглед веба
  • кликните на леву стрелицу од поља за интернет претрагу
  • Изаберите „Додај SlackDocs“ (енг: „Add SlackDocs“)

Уређивање овог викија

Морате креирати налог да би мењали овај вики (чак и ако желите само да оставите коментар на страни за дискусију). Да би смо се изборили са спамом, ваш нови налог неће моћи одмах да уређује вики. Један од админа ће морати претходно да га одобри и то обично не траје дуго. Пошаљите поруку е-поште (на енглеском) СлекДокс администрацији ако желите нови налог. Регистрација је привремено искључена због спама.
Једном кад то завршите, можете се поиграти у игралишту или вашој сопственој корисничкој страни како би се упознали са Докувики синтаксом. Доступна синтакса је описана у Синтакса викија где ћете такође наћи везе ка додацима који су инсталирани, а који пружају додатне могућности.

Интернационализација / Локализација

Да ли вам је лакше да читате чланке на вашем матичном језику? Кликните овде за списак свих доступних језичких категорија и осталих информација о интернационализацији. Или изаберите језик директно из падајућег менија у левом сајдбару!

1)
Отворена претрага (енг: OpenSearch) је стандард за лакшу интеграцију претраживаћа интернет сајтова у ваш програм за преглед веба.
 sr:start ()
This translation is older than the original page and might be outdated. See what has changed.