[2024-feb-29] Sad news: Eric Layton aka Nocturnal Slacker aka vtel57 passed away on Feb 26th, shortly after hospitalization. He was one of our Wiki's most prominent admins. He will be missed.

Welcome to the Slackware Documentation Project

This translation is still work in progress! (bocke)
Овај превод је још у изради! (bocke)

Новости администрације сајта

Повеља пројекта

Знање је моћ. Раштркана и нефокусирана моћ је бескорисна. Да се једноставно изразимо, визија и ултимативни циљ Slackware Linux Documentation Project је да постане светски извор свих информација везаних за Слеквер. Ово је заиста високо стремљење. Али постоји поверење да Slackware Linux, најстарија активно одржавана дистрибуција ГНУ/Линукса, има корисничку базу да постигне овај циљ. Позивамо вас да нам се придружите и постанете наш партнер у овом подухвату.

Ко може помоћи? Било ко, од вашег ујака Пере који се игра са Слеквереом на његовом старом лаптопу до Линукс гуруа са развојним вештинама. Сви су добродошли. Сви могу допринети нешто вредно овом пројекту. Вики ресурс попут овога зависи од заједнице. Видели сте шта су заједнице ГНУ/Линукса и Отвореног Кода урадиле у прошлости и шта још увек раде данас. Радећи заједно, значајно повећавамо потенцијал за успех.

Овај пројекта ће имати потребе за чланцима широког опсега Слеквер знања. Биће потребе за озбиљним техничким чланцима о хардверској контроли, софтверским апликацијама, Слеквер Линукс имплементацији у пословном и личном рачунарству, систем администрацији, итд. Такође ће бити потребни и чланци везани за свакодневна питања у вези тема у опсегу од једноставних КАКОДА документа до компликованих решења.

Пријављени чланци ће бити проверени, као што је случај и са највећим бројем осталих ресурса вики типа. Можда ће бити потребне исправке, додаци, итд. Ниједан чланак неће бити проглашен неважним. Ако је везан за Слеквер Линукс и помоћи ће некоме негде да боље користи овај оперативним систем, онда је чланак вредан. Оно што се ради овде се ради за друге. Ово је архива знања које се гради за будућност. Ваше учешће ће бити база која држи цигле на месту.

Да бисмо испунили циљеве овог пројекта, потребно је ослонити се на цивилну расправу и присуство јаког духа кооперације. Ова правила су јако једноставна. Будите пристојни и толерантни у вашем односу према другима. Овај пројекат није о индивидуама. Он је о дељењу заједнице и заједничком раду ка циљу. Ваш его неће бити део Slackware Linux Documentation Project. Молимо оставите га у орману пре пријављивања.

Ово је наш уговор са једни другима и са будућношћу.

Избор софтвера

Овај вики покреће Докувики софтвер. Овај избор је направио покретач овог пројекта, Alien BOB. Базично, када постављате озбиљан вики постоје два избора: Медиавики и Докувики. Alien BOB има широка искуства са оба - своју сопствену Слеквер базу знања покреће на Докувики-ју, а Медиавики користи за базу знања за сервис корисничке подршке у којем је вођа тима.

Избор Докувикија је напрвљен из више разлога; синтакса је прилагођенија за писање документације у односу на Медиавики, који је више општије намене. Такође, Докувики је самодовољан, долази у сопственом директоријуму и не захтева SQL базу, што га чини врло портабилним (намера је да се понуди „дневнa snapshot“ архива за преузимање оног тренутка када основа викија буде комплетна=. Докувики такође омогућује коришћење листа за контролу приступа (Access Control Lists) - меру контроле квалитета која ће бити имплементира након формације одговарајућег тима уредника (оних који ће бити одговорни за високо-квалитетне текстове док ћете ви, аутори, бити одговорни за технички садржај).

Функционалност викија је проширена са неколико додатака, чију листу ћете наћи на дну стране са синтаксом викија. Можете пратити линкове ка тим додацима ако желите да сазнате које вам то опције омогућују при писању чланака.

Илустрације

Илустрације (artwork) које су тренутно у употреби је креирао астероид који има више примера фине графике на својој корисничкој страни.
Администратори викија су тражили (и добили) дозволу од Патрика Волкердинга да употребе модификације званичних Слеквер илустрација на викију.

Трака са алаткама

На левој страни викија ћете приметити траку са алаткама са неколико кућица које се могу уређивати (тј. админи их могу уређивати). Само је кућица „алатке“ део вики monobook шаблона и може се уређивати. Одређеније, измена садржаја у кућици са алаткама би направиле будуће ажурирање пакленим.
Ако имате предлог о уносима које би апсолутно морале бити у једној од тих кућица, јавите нам на (use the страни за дискусију).

Помоћ заједнице

Иако се страна са документацијом налази на slackware.com домену, то не значи да је Слеквер контролисан или спонзорисан пројекат. Употреба домена је више знак одобравања. Такође, пројeкат је покренуo Alien BOB, један од кључних чланова Слеквер тима.
Садржај викија неће бити контролисан од стране „виших сила“. Садржај на свакој страни на овом викију је одређен од стране њених аутора и контрибутора.

Структура викија

Основна структура викија ће бити одржавана од стране администрације сајта. Ово значи: ознаке имена (namespaces), визуални идентитет, контрола приступа и слично. Такође значи да су ознаке имена „slackware:“, „slackdocs:“ и „slackbook:“ доступне само за читање за све осим за уреднички/администраторски тим.

Идеје за измену језгра структуре викија могу бити пријављене на нашој мејлинг листи ( http://lists.alienbase.nl/mailman/listinfo/slackdocs) или уређивањем стране за дискусију. Садржај је на вама! Отворени смо за добре идеје за побољшање постојеће структуре и садржаја и нећемо одбити ниједан чланака у „какода:“ секцији.

Контрола квалитета

[Није још увек имплементирано] Наша идеја да вам дамо потпуну креативну слободу када пишете садржај за вики. Али да би задржали висок квалитет садржаја, молимо вас да сарађујете са неким од наших уредника. Our goal is to give you total creative freedom when writing content for the Wiki. But for the sake of quality assurance, we ask you to co-operate with one of our editors.
He or she may be able to offer suggestions about tags to use in your article so that it gets properly listed in the TOC. We also have tag categories that allow you to indicate your article applies to certain versions of Slackware only. You get the idea? You can also discuss an appropriate namespace to put your article in (consider a namespace as a wiki equivalent of a subdirectory - actually that is how it is implemented in the server's filesystem). The editor's primary role is to advise you on the structure of your article, ensure that it looks good, uses well-formed sentences - essentially that what any book editor would also do for you. You (the author of the article) will remain in control over the technical content! The editor will not enter into discussions about the (technical) content of your article, unless he spotted blatant errors of course. We assume that since you wrote it, you know better what you are talking about than do we…

Да би потпомогли уреднику у раду, вики имплементира механизам „објаве стране“. Ово значи да креирање нове стране или уређивање постојеће, аутоматски ставља страну у режим „Нацрта“. Порука о „Нацрту“ ће бити видљиво истакнута на страни. Ако уређујете постојећу страну, он да ће оригинал (прихваћена) страна остати видљива посетиоцима викија. Само регистровани корисници викија (напр: други аутори) ће моћи видети нацрт уместо прихваћене верзије.
Морате консултовати једног од наших уредника да би ваша страна била прихваћена. Ова активност ће је учинити видљивом за цео свет.

Поштујте туђи рад

Кад год се копира садржај других људи наа вики, биће поштовани било какви услови копирања који су примењиви на оригинални садржај.
Име оригиналног аутора, као и оригинална интернет адреса морају бити поменути у подножју ваше (могуће измењене) копије тог садржаја.

Садржај овог викија је доступан под либерално „Creative Commons“ лиценцом: CC Attribution-Share Alike 3.0 Unported. Узмите ово у обзир ако планирате да објављујете заштићени материјал на овом викију.

Извори

 sr:slackdocs:news ()
This translation is older than the original page and might be outdated. See what has changed.