[2024-feb-29] Sad news: Eric Layton aka Nocturnal Slacker aka vtel57 passed away on Feb 26th, shortly after hospitalization. He was one of our Wiki's most prominent admins. He will be missed.

Welcome to the Slackware Documentation Project

Шта је Слеквер?

Званично издање Слеквер Линукса (енг: Slackware Linux) чији је аутoр Патрик Волкердинг (енг: Patrick Volkerding) је напредни Линукс базирани оперативни систем, дизајниран са двоструким циљем лакоће употребе и стабилности као приоритетима од највеће важности. Слеквер доноси најбоље од свих светова: Укључује последње верзије популарног софтвера, а и даље задржавајући традиционалне вредности, доноси могућност и лакоћу употребе у комбинацији са флексибилношћу и моћи.

ЈУНИКС-оликом Линукс оперативном систему, оригинално развијеном од стране Линус Торвалдса 1991. године, данас доприносе милиони корисника и програмера широм света. Слеквер Линукс пружа новим и искусним корисницима систем пуних могућности, спреман да служи, у било ком капацитету, као десктоп радна станица или као оперативни систем у серверској просторији. Веб, ФТП и сервери е-поште су спремни за коришћење одмах по инсталацији, као што су и популарна десктоп окружења. Укључен је пун избор развојних алата, едитора и тренутних развојних библиотека за кориснике који желе да развијају или компајлирају додатан софтвер.

Слеквер филозофија

Од свог првог бета издања у априлу 1993, Слеквер Линукс пројекат је тежио да понуди „нај-ЈУНИКСоликију“ дистрибуцију Линукса. Слеквер прати Линукс стандарде, као што је Линукс стандард о систему датотека (енг: Linux File System Standard). Слеквер тим je увек сматраo једноставност и стабилност као основу, и као резултат Слеквер је постао једна од најпопуларнијих, најстабилнијих и најпријатељскији настројених дистрибуција.

Такође погледајте: Слеквер начин

Кратаk преглед Слеквер Линукса

Слеквер Линукс је комплетни 32-битни и 64-битни мултитаскинг „ЈУНИКС-олики“ систем. Тренутно је базиран на 3.2 серији Линукс кернела и ГНУ Ц библиотеци 2.15 (libc6). Садржи инсталациони програм лак за употребу, опширну документацију и систем управљања пакетима заснован на менијима. Пуна инсталација вам доноси „X“ систем управљања прозорима, „C“ и „C++“ развојна окружења, „Perl“, мрежне алате, сервер е-поште, „usenet“ сервер, веб сервер, фтп сервер, ГИМП, Мозила Фајерфокс и многе друге програме. Слеквер Линукс може бити покренут на великом распону система: од 486 базираних система све до последњих „x86“ машина (али користи -mcpu=i686 оптимизацију за најбоље перформансе на „i686“ класи процесора као што су „P3“, „P4“, „Duron/Athlon“, и последњи више-језгарни x86 процесори).

Референце

Спољне везе

 sr:slackware:slackware ()
This translation is older than the original page and might be outdated. See what has changed.