[2024-feb-29] Sad news: Eric Layton aka Nocturnal Slacker aka vtel57 passed away on Feb 26th, shortly after hospitalization. He was one of our Wiki's most prominent admins. He will be missed.

Welcome to the Slackware Documentation Project

Wat is Slackware Linux?

Slackware Linux is een geavanceerd, op Linux gebaseerd besturingssysteem, samengesteld door Patrick Volkerding. Het ontwerp stelt zowel gebruiksgemak als stabiliteit voorop. De nieuwste populaire software wordt meegeleverd zonder daarbij de traditie uit het oog te verliezen. Eenvoud en gebruiksgemak gaan hand in hand met flexibiliteit en kracht. Zo biedt Slackware u van alles het beste.

Het op UNIX lijkende Linux-besturingssysteem, dat oorspronkelijk in 1991 door Linus Torvalds werd geschreven, wordt nu verder ontwikkeld door miljoenen gebruikers en programmeurs uit de hele wereld. Met Slackware Linux krijgen zowel nieuwe als ervaren gebruikers een compleet systeem dat geschikt is voor allerlei toepassingen, van bureauwerkstation tot professionele server. Programmatuur voor web-, FTP- en e-mailservers is meteen klaar voor gebruik, alsmede een keur aan populaire grafische gebruiksomgevingen. Ook staat er een complete serie programmeergereedschappen, editors en bibliotheken ter beschikking aan wie zelf software wil ontwikkelen of compileren.

Het Slackware-concept

Al vanaf de eerste bèta-uitgave in april 1993 heeft het Slackware Linux-project ernaar gestreefd de meest “UNIX-achtige” Linux-distributie te maken. Slackware volgt de geijkte Linux-standaarden, zoals de Linux File System Standard. Wij hebben eenvoud en stabiliteit altijd voorop gesteld, en zo is Slackware één van de populairste, stabielste en vriendelijkste distributies geworden.

Kort overzicht van Slackware

Slackware Linux is een compleet 32-bits en 64-bits “UNIX-achtig” besturingssysteem met multitasking. Momenteel baseert het zich op de Linux-kernelserie 2.6 en op de GNU C-bibliotheek versie 2.7 (libc6). Het systeem bevat een eenvoudig te gebruiken installatieprogramma, uitgebreide schermdocumentatie en een menugestuurd pakkettensysteem. Een volledige installatie biedt het X-venstersysteem, ontwikkelomgevingen voor C/C++, Perl, netwerkhulpprogramma's, een mailserver, een nieuwsgroepenserver, een webserver, een FTP-server, het GNU Image Manipulation Program, Mozilla Firefox, en nog veel meer programma's. Slackware Linux draait op machines variërend van oude 486-systemen tot de allerlaatste x86-machines (maar gebruikt optimalisering via -mcpu=i686 voor de beste prestaties op machines van de klasse i686 zoals de P3, P4, Duron/Athlon, en de nieuwste multi-core x86-processors).

Bronvermelding

Afdrukken/exporteren
 nl:slackware:slackware ()
Deze vertaling is ouder dan de originele pagina en kan verouderd zijn. Kijk wat er is veranderd.