This translation is older than the original page and might be outdated. See what has changed.
sr:slackware:slackware - SlackDocs
Enjoy Slackware 15.0!

Welcome to the Slackware Documentation Project

Ово је стара верзија документа!


Шта је Слеквер?

Званично издање Слеквер Линукса (енг: Slackware Linux) чији је аутр Патрик Волкердинг (енг: Patrick Volkerding) је напредни Линукс базирани оперативни систем, дизајниран са двоструким циљем лакоће употребе и стабилности као приоритетима од највеће важности. Слеквер доноси најбоље од свих светова: Укључује последње верзије популарног софтвера, а и даље задржавајући традиционалне вредности, доноси могућност и лакоћу употребе у комбинацији са флексибилношћу и моћи.

Јуниксоликом Линукс оперативном систез, оригинално развијен од стране Линус Торвалдса 1991. године, данас доприонсе милиони корисника и програмера широм света. Слеквер Линукс пружа новим и искусним корисницима систем пуних могућности, спреман да служи, у било ком капацитету, као десктоп радна станица или као оперативни систем у серверској просторији. Веб, ФТП и сервери е-поште су спремни за коришћење одмах по инсталацији, као што су и популарна десктоп окружења. Укључен је пун избор развојних алата, едитора и тренутних развојних библиотека за кориснике који желе да развијају или компајлирају додатан софтвер.

Слеквер филозофија

Од свог првог бета издања у априлу 1993, Слеквер Линукс пројекат је тежио да понуди „нај-ЈУНИКСоликију“ дистрибуцију Линукса. Слеквер прати Линукс стандарде, као што је Линукс стандард о систему датотека (енг: Linux File System Standard). Слеквер тим су увек сматрали једноставност и стабилност као основу, и као резултат Слеквер је постао једна од најпопуларнијих, најстабилнијих и најпријатељскији оријентисаних дистрибуција.

Такође погледајте: Слеквер начин

Кракти преглед Слеквера

Слеквер Линукс је комплетни 32-битни и 64-битни мултитаскинг „ЈУНИКС-олики“ систем. Тренутно је базиран на 3.2 серији Линукс кернела и ГНУ Ц библиотеци 2.15 (libc6). Садржи инсталациони програм лак за употребу, опширну документацију и систем управљања пакетима заснован на менијима. Пуна инсталација вам доноси „X“ систем управљања прозорима, „C“ и „C++“ развојна окружења, „Perl“, мрежне алате, сервер е-поште, „usenet“ сервер, веб сервер, фтп сервер, ГИМП, Мозила Фајерфокс и многе друге програме. Слеквер Линукс може бити покренут на великом распону система: од 486 базираних система све до последњих „x86“ машина (али користи -mcpu=i686 оптимизацију за најбоље перформансе на „i686“ клааси машина као што су „P3“, „P4“, „Duron/Athlon“, и последнји више-језгарни x86 процесори.

Референце

Спољне везе


In Other Languages
Translations of this page?:
QR Code
QR Code sr:slackware:slackware (generated for current page)