[2024-feb-29] Sad news: Eric Layton aka Nocturnal Slacker aka vtel57 passed away on Feb 26th, shortly after hospitalization. He was one of our Wiki's most prominent admins. He will be missed.

Welcome to the Slackware Documentation Project

КДЕ

КДЕ Збирка Програма (КДЕ ЗП) је десктоп окружење које пружа кориснику пун графички доживљај и обухвата велики број апликација, од претраживача до софтвера за обраду фотографија. Заснован је на збирци КуТе (енг. Qt) алата.

Увод

Инсталација

Нова Инсталација

КДЕ се налази на инсталационом ДВД-у и подразумевано је радно окружење. Слеквер 13.37 долази са КДЕ 4.5.5. Предстојеће 14-0 издање долази са КДЕ 4.8.5.

Током процеса инсталације, проверите да ли сте изабрали КДЕ (и КДЕИ за међународну језичку подршку ако је то потребно) серију пакета.

Додавање КДЕ на постојећу инсталацију

Ако КДЕ није изабран током инсталације, можете га инсталирати касније покренувши команду:

darkstar~# slackpkg install kde

Сви пакети са КДЕ гране ће бити аутоматски одабрани за инсталацију, а Ви можете одабрати које ћете од њих инсталирати.

Прилагођени пакети

Ако желите користити најновију верзију КДЕ-а било стабилну било са тренутне гране, можете користити неке од ажурираних/прилагођених пакета. ЕлиејнБобов Кград (енг. ktown) доноси колекцију најновијих програма и неопходне кораке/радње за њихову инсталацију. Имајте на уму да ти пакети званично нису подржани од стране Слеквера.

Конфигурација

Визуелна јединственост

Пакети који не спадају у КДЕ ђе се вратити на генерички ГТК изглед и стил и неће имати ист визуелни изглед као подразумевани КДЕ пакети.
Да би то избегли доступно је неколико пакета као помоћ при обједињавању изгледа и стила између КДЕ и не-КДЕ апликација.

кде44-oxygen-molecule

Може се преузети са СБо. Након инсталације, идите на Системска Подешавања → Изглед Апликација → Боје и одаберите Oxygen-Molecule_3.
Да би не-КДЕ апликације могле користити ово подешавање, креирајте нови фајл у свом Домаћем (енг.home) директоријуму и именујте га .gtkrc-2.0 попуните фајл следећим линијама:

include "/usr/local/share/themes/kde44-oxygen-molecule/gtk-2.0/gtkrc"
style "user-font"
{
}
widget_class "*" style "user-font"
gtk-theme-name="kde44-oxygen-molecule"
gtk-font-name="fontname fontsize"   //  (for example: "Sans 10")

Понекад такав исти фајл треба именовати као „.gtkrc-2.0-kde4“ а добра је пракса имати оба:

darkstar~# ln -s .gtkrc-2.0 .gtkrc-2.0-kde4

Подешавање тастатуре

Уколико желите да подесите Вашу тастатуру, молимо погледајте страницу кде распоред тастатуре.

Отклањање проблема

Спољне везе

  • Шта кажете за прелазак на КДЕ4 ? (на Француском)
    Представља КДЕ4 за почетнике и објашњава све ствари које треба да схватите да би га могли користити што продуктивније. Чланак је заснован на Слекверу 13.37 систему, тако да је све још увек актуелно и функционише у пракси. То је чланак на шест страна Кикија Новака, написан на француском и објављен у француском штампаном издању магазина Planète Linux (66th issue, September-October 2011). Важна напомена аутора: Ја сам власник права на овај чланак, тако да сам га одлучио поставити овде. Можете га слободно распарчавати ако то желите: узимати његове делове, укључивати у целости или деловима на викију, преводоти, итд. Да би Вам олакшао, овде се налази веза до компресоване датотеке у ЗИП формату која садржи све засебне датотеке коришћене за прављење овог чланка, као што је оригиналан текст у ОДТ формату и десетак снимака екрана у ПНГ формату. Уживајте ;o)
 sr:slackware:kde ()
This translation is older than the original page and might be outdated. See what has changed.