[2024-feb-29] Sad news: Eric Layton aka Nocturnal Slacker aka vtel57 passed away on Feb 26th, shortly after hospitalization. He was one of our Wiki's most prominent admins. He will be missed.

Welcome to the Slackware Documentation Project

СЛиМ (Једноставни Mенаџер Пријављивања)

СЛиМ је скраћеница од Једноставни Mенаџер Пријављивања. Ако користите неки од лаких графичких окружења као ИксФЦЕ, Флуксбокс, Блекбокс или ВиндоусМејкер, можда бисте користили и СЛиМ.

Слеквер долази са два логин менаџера који теоретски могу да одраде посао али сваки од њих има своје недостатке:

 • КДМ (тежак)
 • ИксДМ (визуелно непривлачан)

Инсталација

СЛиМ не долази уз основну Слеквер инсталацију, али га лако можете инсталирати са СБо.

Основна конфигурација (системски покретачки ниво)

Сви логин менаџери (СЛиМ, ГДМ, КДМ, ИксДМ) би требало да се покрећу у покретачком нивоу 4, уверите са да Вам је ово подразумевани покретачки ниво. Завирите у /etc/inittab и погледајте да ли имате следеће:

# Default runlevel. (Do not set to 0 or 6)
id:4:initdefault:

Покретањем следеће команде такође можете видети Ваш тренутни покретачки ниво:

# who -r
     run-level 4 2012-07-04 21:44          last=S

На горњем примеру, тренутни покретачки ниво на Вашем рачунару је такође „4“.

Сада измените /etc/rc.d/rc.4 и додајте неколико нових линија да би се СЛиМ покренуо аутоматски при подизању система. Обратите пажњу на na редослед. Унесите нове редове одмах изнад оних који управљају ГДМ-ом, овако:

# Tell the viewers what's going to happen...
echo "Starting up X11 session manager..."

# Start SLiM...
if [ -x /usr/bin/slim ]; then
 exec /usr/bin/slim
fi

# Try to use GNOME's gdm session manager. This comes first because if
# gdm is on the machine then the user probably installed it and wants
# to use it by default:
if [ -x /usr/bin/gdm ]; then
 exec /usr/bin/gdm -nodaemon
fi

Основна конфигурација (кориснички ниво)

Остаје још једна ствар да се уради пре него што почнемо користити наш нови сјајни логин менаџер. Покрените следећу команду као обичан корисник:

$ xwmconfig

Ово ће покренути Слекверов оквир за одабирање графичког окружења. Одаберите Ваше графичко окружење (ИксФЦЕ, Флуксбокс, Блекбокс, шта год) и притисните ОК. Ово ће направити нови ~/.xinitrc фајл у Вашем хоме фолдеру. Нећемо улазити у детаље овог фајла, обзиром да је једина занимљива ствар у вези њега што ће Вам омогућити да се пријавите користећи СЛиМ.

Фино подешавање

СЛиМ-ов конфигурациони фајл је /etc/slim.conf. Веома је јасан, добро документован и сам по себи прилично разумљив. Као пример, можда одлучите да активирате numlock при стартовању. У том случају, довољно је да откоментирате одговарајућу линију у slim.conf овако:

# Activate numlock when slim starts. Valid values: on|off
numlock       on

Teme

СЛиМ-ова подразумевана тема може, а и не мора да Вам се свиди. Ако је ово друго случај, онда можете инсталирати другу, или креирати сопствену.

СБо-ов слим пакет долази са алтернативном темом под називом slackware-black, аутор је Френк Карабало. Можете активирати ову тему тако што ћете изменити одговарајућу линију у /etc/slim.conf и заменити default са slackware-black, овако:

# current theme, use comma separated list to specify a set to 
# randomly choose from
current_theme    slackware-black

Алтернативне теме за Слеквер су доступне на ngc891's blog.

На СЛиМ-овом сајту постоји страница са колекцијом тема. Инсталирање једне или више оваквих тема је јако једноставно. Погледајте у /usr/share/slim/themes. Видећете два директоријума: default и slackware-black. Да бисте инсталирали тему, једноставно преузмите архиву са темом и распакујте је у /usr/share/slim/themes директоријуму (као root, наравно). Да активирате тему, измените current_theme линију у /etc/slim.conf у складу са именом нове теме.

Сајт такође има јако добар туторијал за креирање сопствених тема.

Инсталирајте колекцију готових тема, а затим завирите у директоријум одређене теме да бисте видели како је у ствари направљена.

Извори

 sr:howtos:window_managers:slim ()