[2024-jan-12] The Wiki has been upgraded and its template changed from MonoBook to Vector for a more modern look and feel.

Welcome to the Slackware Documentation Project

Стилски водич за чланке објављене на СлекДокс

Неколико основних правила које би требало да имате на уму када уређујете стране на овом викију.

Уређивачка политика

Преглед

Вики Слеквер Документационог Пројекта неће бити 100% отворен вики. Док је истина да сви могу допринети, да би се избегли ратови у уређивању и други лоши ефекти које трпе отворени викији, преглед пријављених чланака и велике измене страна ће бити стандарадна процедура. Контрибутор ће имати власништво над својим пријавама до нивоа у коме може имати разумна очекивања да основна структура и садржај чланка неће бити модификовани без његовог знања и уређивачке дискусије путем стране за дискусију. Особље осећа да би ова политика произвела бољу атмосферу за позитивно и конструктивно архивирање података на овај вики.


Политика викија

Значајне 1) измене се не би смеле изводити на чланку контрибутора се не би смеле изводити без његовог знања и уређивачке дискусије.

Запис дискусије између контрибутора и уређивача би требао бити доступан на страни за дискусију.

Изузеци овог правила

 1. Само језгро докумената у овим областима имена (енг: namespaces) који захтевају егзактнији уређивачки преглед: slackware, slackdocs или slackbook.
 2. Експлицитна дозвола се даје путем стране за дискусију од стране оригиналног аутора да би се допустило отворен уређивање/побољшања.
 3. Аутор је непознат или више није активни учесник на викију.
 4. Уређивање или реверзија је неопходна да би се исправио вандализам.
 5. Мање измене да би се исправила граматика, пунктуација, спеловање, форматирање викија или јасност.
 6. Уређивање је неопходно да би се исправиле очито нетачне информације.
Кад је у питању Изузетак 6, белешка о упозорењу би требала бити постављена од стране уредника са напоменом да је информација нетачна у облику у коме се тренутно приказује и да ће бити брзо исправљена (једном када оригинални контрибутор има времена да одговори).

Коментар

Што се тиче Главних области имена slackware, slackdocs, и slackbook; она су срце самог пројекта. Док су КАКОДА и друге секције на викију такође важне за пројекат, Главна документација је разлог за сав наш труд овде. Са овим на уму, Уређивачко особље верује да је садржај у тим секцијама мора бити много пажљивије уређиван и одржаван. Много егзактнији преглед коришћен у одржавању ових Главних докумената ће бити цењено од оних који користе пројекат као ресурс за ученње и наставак употребе Слеквер Линукса.

Хвала на разумевању и сарадњи у овој ствари

Бонтон уређивања стране

Откључавање

Када кликнете на „edit“ (уреди) дугме, улазите у „режим уређивања“. У овом режиму, страна или секција се закључава да би се избегло да неко други мења страну у исто време (креирајући на тај начин конфликт). Ако затворите ваш програм за преглед веба док сте у режиму уређивања, страна или секција неће бити откључана у наредних максимално 15 минута. Напустите едитор коришћењем „Поништи“ дугмета када напокон одлучите да не желите да измените страну. Ово ће извршити откључавање и омогућити другим људима да одмах измене страну.

Уредите секцију, не целу страну

Надесно од заглавља сваке секције стране, видећете реч [edit] (уреди). Ако је кликнете да бисте уредили секцију, ви закључавате само ту секцију стране што омогућује другим контрибуторима да уређују друге секције стране. Ово је препоручени начин за превођење страна, исправљање грешака или само неких реченица/речи.

Додајте сажетак

У режиму „уређивања“, можете видети поље „Сажетак измене“ поред Сачувај/Прегледај/Поништи дугмади. Корисите неколико речи да објасните шта сте изменили. Овај коментар ће се појавити у табу „старе измене“, као и у прегледу скоријих измена.

Мање измене

Када само исправите грешку у куцању, промените реч, или направите глобалне мање измене, чекирајте кучицу „Мала измена“ коју ћете наћи надесно од „Сажетак измее“ пољу. Dokuwiki вам омогућава да пратите ревизије стране кроз RSS. Ако назначите да сте направили „малу измену“, нећете покренути ажурирање RSS извода.
У табу „старе измене“, мање измене ће бити поменуте.

Додајте подножје

Свака страна може завршавати са овим вики кодом, поготово ако сте копирали текст из екстерног извора:

===== Извори =====

 * изворни аутор
 * контрибутори

{{tag>list of tags}}

Напомена о "Белешкама"

Можете користити неколико визуалних оквира, као што су:

белешка
савет
важно
упозорење

Ово је резултат следећег кода :

<note>белешка</note>
<note tip>савет</note>
<note important>важно</note>
<note warning>упозорење</note>

Трака са дугмади на врху прозора за уређивање садржи дугмад за брзо креирање ових нотификационих оквира.

Опште белешке о стилу

Ово је вики па је одређен ниво неформалности прихватљив. Ово укључује, на пример, конверзационе конструкције као што су „you've“. Читаоци би требало да се осећају као да причају са пријатељем који познаје материју пре него као да читај упутство. Ипак, било какво појављивање немарности треба избегавати.

 • Не користите сленг или „textspeak“.
 • Пишите комплетне реченице и покушајте да избегнете граматичке грешке. Ако вам енглески није нативни језик, можете потражити помоћ од енглеског уредника.
 • Пратите исправна правила за капитализацију (енг.) када су у питању речи у насловима и заглављима.
 • Дуги пасуси обичног текста су тешки за читанје; увек размислите да ли се нешто може боље изразити коришћењем листа. Користите нумеричке листе само за секвенцијалне операције, тачкасте листе (енг: bulleted lists) за опције или примере (као што се види овде). Понекад могу бити корисни табеле или графикон.
 • Ако цитирате излаз рачунара, репродукујте га тачно, укључујући спеловање (које је обично америчко). Користите <code></code> тагове да бисте уоквирили излаз за бољу читљивост.
 • Ако ваш текст има примере притиска на тастере, користите <key></key> ознаке за бољи визуелни утисак. Alt+F2 изгледа боље него „Alt-F2“.
 • Избегавајте пасив. Користите га само ако би алтернатива била неспретна.
 • Избегавајте непотребно дугачке реченице. „Да бисте урадили x, користите -y опцију“ или „Да бисте урадили x, користите foo -y“ изгледа боље него „Ако желите да foo одради x за вас, морате куцати foo -y“.

Превод странице

Мулти-језичка способност овог језика захтева да се придржавате неколико правила. Молимо вас да их прочитате у специфичном Упутству за превођење.

Стране које захтевају пажњу администратора

Ако мислите да Вики страна (писана од стране неког другог или ваша) захтева пажњу администрационог тима, можете додати таг „needs_attention“ тој страници. Ово ће учинити да се страница прикаже на „листи страна које захтевају пажњу“. Администрациони тим ће редовно проверавати ту страну за нове измене.

Када би требало да користите ово? На пример, ако наиђете на некомплетан или лоше написан текст или чак празну страницу (ово се може десити ако неко напише не-енглески текст али не предузме инцијативу да се направи исправан енглески превод). Или можда ако пронађете спам или увредљиве изразе.
Ваше обзервације ће нам помоћи да одржавамо овај вики чистим и високог квалитета.

Такође погледајте

1)
За сврхе овог правила, значајним изменама би се требало сматрати било коју измену која суштински мења садржај, ток или распоред чланка,
 sr:slackdocs:styleguide ()