This translation is older than the original page and might be outdated. See what has changed.
sr:slackware:flashplugin - SlackDocs
/|\

Welcome to the Slackware Documentation Project

Флеш Плејер

Флеш Плејер је, у већини случајева, додатак прегледача интернета претежно за гледање видеа, играње игара, рекламе, а посебно за фенси сајтове. У власништву је Адобеа и спада у власничке софтвере.

Због неких делова његовог понашања (може бити нестабилан, често се ажурира, а ажурирања су често због безбедносних пропуста), није укључен у подразумевану инсталацију Слеквера. Постоји СлекБилд за инсталирање, а такође и готов пакет доступан на АлијенБоб-овом ФТП серверу. Обе солуције су за Мозилине прегледаче интернета (Фајерфокс, Тундербирд и Симонки), тако да ако планирате да инсталирате Хромиум (енг. Chromium) или Oперу, морате га преузети и инсталирати ручно. Гугл Хром (енг. Google Chrome) аутоматски долази са новом верзијом плејера.

Инсталација

Добијање функционалног Флеш Плејера је углавном постављање фајла у одговарајући директоријум, али је различит за сваки претраживач.

Ако планирате користити само прегледаче који долазе са инсталацијом Слеквера, горе поменути СлекБилд је далеко најједноставнији за инсталациију и одржавање, а самим тим се и препоручује.

Мозила прегледачи и Опера

Ако желите да га одржавате сами, или користите Оперу, потребно је да урадите следеће:

  1. Идите на Флешову страницу за преузимање .
  2. Кликните на везу „Други Оперативни системи и прегледачи?“ (енг. „Different operating system or browser?“)
  3. У пољу „Одаберите оперативни систем“, одаберите „Линукс (64-бит)“ или „Линукс (32-бит)“, у зависности од архитектуре.
  4. У пољу „Одеберите верзију за преузимање…“ одаберите „Флеш плејер хх.х за други Линукс .tar.gz (хх-бит), онда одаберите Преузимање.
  5. Распакујте ново преузету .tar.gz архиву.

Добићете нешто слично овоме:

darkstar:$ ls
install_flash_player_11_linux.i386.tar.gz
libflashplayer.so
readme.txt
usr

Са прилагођавањем имена у зависности од архитектуре, наравно. У сваком случају, фајл libflashplayer.so нам је нај важнији. Биће вам потребно да померите тај фајл у одговарајући директоријум вашег интернет прегледача.

За Мозила прегледаче:

  • За цео систем је у директоријуму: /usr/lib/mozilla/plugins
  • За сваког корисника посебно је у директоријуму: $HOME/.mozilla/plugins

За Оперу:

  • За цео систем је у директоријуму: /usr/lib/opera/plugins
  • За сваког корисника посебно је у директоријуму: $HOME/.local/lib/opera/plugins

Имајте у виду да Опера нема подразумевано место инсталације - за цео систем инсталациона тачка за libflashplayer.so је било где где је Опера инсталирана, у plugins директоријуму.

У сваком случају претраживач би требао сам да пронађе и почне га користити аутоматски. Немојте се устручавати да сами креирате plugins директоријум ако га у неким случајевима нема. Да уклоните, једноставно обришите libflashplayer.so.

Додатне Стварчице

Приметили сте да, после распакивања Флеш Плејера, поред libflashplayer.so има још фајлова, сваки од њих можете и не морате инсталирати.

Први је readme.txt, који садржи неколико бисера мудрости које вреди на брзину прочитати.

Одмах до њега је директоријум usr, који садржи неке .desktop фајлове, иконице и програм за конфигурисање Флеш Плејера. Добро га је инсталирати, посебно у случају КДЕ интеграције. Једноставно урадите следеће:

darkstar:$ su
Password:
darkstar:# ls
install_flash_player_11_linux.i386.tar.gz
libflashplayer.so
readme.txt
usr
darkstar:# cp -r usr/* /usr

У сваком случају је опционо, подразумевана подешавања за Флеш Плејер су довољна.

Извори


In Other Languages
Translations of this page?:
QR Code
QR Code sr:slackware:flashplugin (generated for current page)