The Wiki has moved to new hardware, and the old server died.

Welcome to the Slackware Documentation Project

Ово је стара верзија документа!


This page is still work in progress
Страна је у изради

Рад са системима датотека

Хијерархија система датотека

Слаквер Линукс складишти све своје фајлове и директоријуме у један / директоријум, обично познат као root. Ово је потпуно другачија ситуација од оне са којом сте можда упознати код Мајкрософт Виндоуза. Различите партиције чврстих дискова, ЦД-РОМ-ова, УСБ уређаја, па чак и флопи дискова могу бити монтиране у директоријумима под / директоријумом, а да немају ништа слично словним ознакама уређаја. Садржај ових уређаја се може наћи било где, али постоје одређена правила да Слаквер то сређује за вас. На пример, CD-RW уређаје ћете најчешће наћи у /mnt/cd-rw.

Табела 11.1. Приказ структуре система датотека

/ Корени (root) директоријум, у оквиру кога постоје сви остали директоријуми
/bin Минимални скуп бинарних програма за све кориснике
/boot Кернел, initrd, и други потребни програми за покретање Слаквера
/etc Системски конфигурациони фајлови
/dev Колекција посебних фајлова који омогућују директан приступ хардверу
/home Кориснички директоријум где се складиште лични фајлови и поставке
/media Директоријум у који се аутоматски монтирају спољни уређаји
/mnt Место за привремено монтирање уклоњивих уређаја
/opt Директоријум у коме може бити инсталиран неки (углавном власнички) софтвер
/proc Систем датотека извезен из кернела за информације о процесима
/root Матични директоријум root корисника
/sbin Минимални комплет системских бинарних пакета и бинарних пакета супер корисника
/srv Подаци карактеристични за сајтове као што су веб-странице понуђене од стране система
/sys Посебни детаљи о имплементацији кернела
/tmp Директоријум резервисан за привремене фајлове свих корисника
/usr Сви небитни програми, библиотеке и дељени фајлови
/var Регуларни подаци о променама као што су фајлови историје

Врсте локалних система датотека

Линукс кернел подржава широк пректар система датотека, што вам омогућује избор великог броја карактеристика које треба да задовоље ваше потребе. Срећом, већина подразумеваних врста система датотека је адекватна за задовољавање свих потреба које можете имати. Неки системи датотека су скопчани са одређеним медијумом. На пример, систем датотека iso9660 се користи скоро искључиво за ЦД и ДВД медијуме.

ext2

ext2 је најстарији систем датотека укључен у Слаквер Линукс за складиштење података на тврдом диску. У поређењу са другим системима датотека, ext2 краси једноставност. Бржи је од већине других кад је у питању читање и писање података, али не укључује способност вођења дневника трансакција. Ово значи да након пада система, систем датотека мора бити исцрпно проверен ради утврђивања и (ако имамо среће) исправљања утврђених грешака.

ext3

ext3 је млађи рођак ext2 система датотека. Дизајниран је да замени ext2 у многим ситуацијама и ова два система датотека деле већину основног кôда, с тим што ext3 уводи подршку за вођење дневника трансакција. Заправо, ext2 и ext3 су толико слични да је могуће конвертовати један у други у ходу, без губљења података. Због тога ext3 ужива велику популарност. Такође, постоји велики број доступних алата за повраћај података са овог система датотека у случају катастрофалног пада система. ext3 је добар систем датотека за општу употребу са подршком за вођење дневника трансакција, али не обавља добро одређене задатке као други системи датотека. Један од таквих је што ext3 систем датотека мора често да пролази кроз исцрпан процес провере. Ово се обавља кад се систем датотека монтира, обично при стартовању рачунара, што за последицу има одређени временски период кашњења што уме да нервира.

ext4

ext4 је последњи из ext серије система датотека. Дизајниран је да се изграђује на ext3 систему датотека са новим идејама о томе шта систем датотека треба да ради. Иако Слаквер подржава ext4, треба знати да је ово нов систем датотека и да се налази у фази развоја. Уколико преферирате стабилност науштрб перформанси, можда ћете желети да користите други систем датотека као што је ext3. ext4 се дичи неким већим побољшањима у односу на ext3 кад су у питању перформансе, али велики број корисника још нема поверење у његову стабилност.

reiserfs

reiserfs је један од најстаријих система датотека, са карактеристиком вођења дневника трансакција, за Линукс кернел и подржаван је од Слаквера дуги низ година. У питању је веома брз систем датотека посебно погодан за складиштење, допремање и писање великог броја малих фајлова. Нажалост, постоји само мали број алата за поправљање у случају пада система, а reiserfs партиције се много чешће оштећују него ext3.

XFS

XFS је додат Линукс кернелу од стране SGI-а и један је од најбољих система датотека за рад са великим дисковима и великим фајловима. XFS искоришћава више радне меморије него други системи датотека, али ако радите са великим фајловима, коришћење перформанси овог система датотека науштрб радне меморије је вредно труда. XFS није нарочито погодан за употребу на стоним или преносним рачунарима, али заиста сија на серверима који целог дана баратају великим фајловима. Као и ext3, XFS је систем датотека који у потпуности подржава вођење дневника трансакција.

JFS

JFS је додат Линукс кернелу од стране IBM-а и познат је по одличном одзиву чак и у екстремно лошем стању. Може да повеже огромне дискове што га чини нарочито погодним за мрежно прикачене уређаје (Network Attached Storage - NAS). Његова дуга историја и тестирање га чине једним од најпоузданијих система датотека са могућношћу вођења дневника трансакција доступним за Линукс.

iso9660

iso9660 је специјално дизајниран за оптичке медијуме као што су ЦД и ДВД. С обзиром да су оптички дискови медијуми са искључиво дозволом читања, Линукс кернел не укључује подршку писања за овај систем датотека. Да бисте креирали iso9660 систем датотека, морате користити алате као што су mkisofs(8) или growisofs(8).

vfat

ПОнекад имате потребу за дељењем података између Виндоуз и Линукс рачунара, али не можете да пренесете фајлове преко мереже. Тада вам треба партиција за дељење или УСБ флеш уређај. Скромни vfat систем датотека је овде најбољи избор с обзиром да је подржан од стране великог броја оперативних система. Нажалост, имајући у виду да је Мјакрософт дизајнирао овај систем датотека, он не складишти дозволе на исти начин као што раде традиционални системи датотека у Линуксу. Ово значи да морате користити додатне, специјалне опције како бисте омогућили већем броју корисника приступ подацима на овим системима датотека.

swap

За разлику од других система датотека који држе фајлове и директоријуме, swap партиције држе виртуелну меморију. Ово је веома корисно јер спречава пад система када ваша радна (RAM) меморија буде максимално искоришћена. Уместо тога, кернел копира одређене количине радне меморије у swap и омогућује другим апликацијама да је користе. Мислите о томе као о додавању виртуелне меморије вашем рачунару, веома споре виртуелне меморије. swap је типично систем датотека безбедан у случају отказа и не би требало да се ослања на континуирано коришћење. Додајте још радне меморије вашем рачунару ако уочите да користите доста од swap-а.

Коришћење mount команде

Сада када смо научили који су то (неки од њих) различити системи датотека доступни у Линуксу, време је да научимо како да их користимо. Како бисмо читали или писали податке на датом систему датотека, тај систем датотека мора претходно бити монтиран. Да бисмо ово урадили, користимо команду mount(8). Прва ствар коју морамо урадити је да одлучимо где желимо да сместимо систем датотека. Подсетимо се да у Линуксу не постоје словне ознаке уређаја. Уместо тога, сви системи датотека су монтирани у директоријумима.


In Other Languages
Translations of this page?:
QR Code
QR Code sr:slackbook:working_with_filesystems (generated for current page)