Enjoy Slackware 15.0!

Welcome to the Slackware Documentation Project

Праћење ажурирања

Након објаве нове верзије Слaквера, Слaквер тим ће, када је то потребно објавити ажуриране пакете у којима су исправљене озбиљне сигурносне рањивости и нарочито опасне бубице. Стога, веома је важно одржавати корак са свим закрпама за вашу верзију Слaквера, која је означена као -stable грана. Наравно, постоји и -current грана у којој се развијају апликације за следеће стабилно издање (и где су, сходно томе, чешће промене), али уколико нисте вољни да радите са вероватно сломљеним системом и сами исправљате ствари, строго је препоручљиво да се држите стабилне гране.

Обзиром да ажурирања за стабилну грану не долазе на инсталационом диску, мораћете да их преузмете са интернета. Многи људи и организације нуде огледала са којих можете да преузмете читаво Слaквер стабло (или само patches/ директоријум) на различите начине. Док многа огледала нуде веб приступ, најзаступљенија су преузимања ажурирања путем ftp и/или rsync сервера. Слaквер пројекат развија малу листу (организовану по државама) познатих огледала. Ако нисте сигурни које огледало да користите, једноставно баците погледа на http://www.slackware.com/getslack/. Ако станујете близу главног универзитета, велика је шанса да ће он понудити огледало са бројним пројектима отвореног кôда, а Слаквер може да буде међу њима. Једини захтев за огледало је да буде комплетно; обично најбоље је да користите огледало близу места где живите због брзине преноса података и зато што ћете остварити мањи утрошак ресурса.

Како да знате да су ажурирања доступна? Најбољи начин је да погледате ChangeLog.txt на било ком ажурном огледалу. Увек можете наћи последњу историју измена за -current и стабилну грану на веб страници Слаквер Пројекта, али ако користите старије верзије Слаквера, мораћете да проверите огледало.

darkstar:~# wget -O - \
ftp://slackware.osuosl.org/pub/slackware/slackware64-current/ChangeLog.txt \
| less
Thu Aug 16 04:01:31 UTC 2012
Getting close!  Hopefully we've cleared out most of the remaining issues
and are nearly ready here.  We'll call this release candidate 2.
Unless there's a very good rationale, versions are frozen.
Any reports of remaining bugs will be gladly taken, though.
  #include <more/cowbell.h>
a/aaa_base-14.0-x86_64-4.txz:  Rebuilt.
  Remove mention of HAL in the initial welcome email (mention udisks2
  instead).  Thanks to Dave Margell.
a/bash-4.2.037-x86_64-1.txz:  Upgraded.

Дописна листа сигурносних ажурирања

Мада Слаквер тим повремено објављује ажуриране пакете који представљају исправке бубица (без исправки сигурносних пропуста), вероватно сте заинтересовани за сигурносне исправке рањивости откривених након -stable издања. Слаквер Пројекат одржава дописну листу која ће вас обавештавати о ажурираним пакетима који се односе на овакве озбиљне исправке. Како бисте се претплатили на овакву листу, пошаљите е-пошту на majordomo@slackware.com са текстом subscribe slackware-security у телу поруке. Majordomo ће бити срећан да дода ваше име у листу, и кад нови пакети буду објављени, обавестиће вас поруком.

Недоградња Слаквера

Сада кад смо стигли довде, требало би да сте компетентни да управљате вашим Слаквер системом. Шта радити са Слаквером када буде доступно ново издање? Надоградња Слаквера са једног издања на друго је компликованији процес од инсталације нових верзија пакета. Свако ново издање доноси низ промена од којих су неке мале, али неке могу потпуно да сломе ваш систем ако се нисте припремили за овај корак или не разумете шта радите. Док многе ГНУ/Линукс дистрибуције нуде алатке које аутоматизују процес надоградње и старају се и о најситнијим детаљима, Слаквер заговара практичан приступ стварима.

Прва ствар о којој би требало да размислите пре надоградње система, а коју већина занемарује је: да ли је заиста неопходна надоградња. Уколико је тренутна верзија стабилна и функционише како треба, можда и нема потребе за надоградњом система.

Претпоставимо да желите надоградњу, друга ствар на коју треба да обратите пажњу је читање CHANGES_AND_HINTS.TXT фајла на новом диску или огледалу. Овај фајл је ажуриран за време развојног периода пре сваког издања и представља помоћ у разумевању свих промена до којих је дошло.

Коначно, прочитајте UPGRADE.TXT фајл пре него што наставите. После свега овога, највероватније ћете одлучити да је најбезболнији и најсигурнији начин надоградње креирање резервних копија конфигурационих фајлова и података и свежа инсталација новог издања Слаквера. Међутим, ако и даље желите да наставите, прво креирајте резервне копије конфигурационих фајлова и података. Оно што би требало ту да се нађе су /etc и /home директоријуми. Ово ће вам омогућити реинсталацију система ако са надоградњом крене лоше.

Обзиром да свако ново издање Слаквера доноси одређене новине, покушати да комплетно покријемо цео поступак надоградње не само да је узалудно, већ може довести до заблуде. Требало би да увек прегледате документацију која се налази на вашем Слаквер диску или омиљеном огледалу.

Навигација кроз поглавља

Претходно поглавље: Управљање пакетима

Следеће поглавље: Линукс језгро

Извори

  • Оригинални извор: http://www.slackbook.org/beta
  • Изворно писали Alan Hicks, Chris Lumens, David Cantrell, Logan Johnson

In Other Languages
Translations of this page?:
QR Code
QR Code sr:slackbook:tracking_updates (generated for current page)