Welcome to the Slackware Documentation Project

Разлике

Овде су приказане разлике између изабране ревизије и тренутне верзије странице.

Next revision
Previous revision
sr:slackware:philosophy [2012/11/04 06:14 (UTC)]
bocke created
sr:slackware:philosophy [2013/01/23 08:06 (UTC)] (тренутно)
bocke
Линија 1: Линија 1:
-<note important>​This translation is still work in progress!</​note>​ 
-<note important>​Овај превод је још у изради!</​note>​ 
- 
-FIXME (find a better translation for some expressions/​words) 
- 
 ====== Слеквер начин ====== ====== Слеквер начин ======
  
Линија 19: Линија 14:
   * Дистрибуција која преферира "​ванила"​ софтвер или софтвер који није измењен у односу на upstream пројекте. Софтвер је минимално или није измењен у односу на главне канале развоја и као резултат,​ софтвер који се налази у Слекверу функционише колико је то могуће близу ономе како су оригинални аутори замислили.   * Дистрибуција која преферира "​ванила"​ софтвер или софтвер који није измењен у односу на upstream пројекте. Софтвер је минимално или није измењен у односу на главне канале развоја и као резултат,​ софтвер који се налази у Слекверу функционише колико је то могуће близу ономе како су оригинални аутори замислили.
   * Дистрибуција која не додаје нивое апстракције и сложености на постојећа решења. На пример,​ управљање софтверским пакетима у Слекверу се врши једноставним скриптама које раде са компресованим тар архивама пакета (*.tgz, *.txz, *.tbz) и не постоји управљање зависностима у управљању пакетима.   * Дистрибуција која не додаје нивое апстракције и сложености на постојећа решења. На пример,​ управљање софтверским пакетима у Слекверу се врши једноставним скриптама које раде са компресованим тар архивама пакета (*.tgz, *.txz, *.tbz) и не постоји управљање зависностима у управљању пакетима.
-  * Дистрибуција која се повинује здравом разумуској изреци:​ "​ако није покварено,​ немој га ни поправљати"​. +  * Дистрибуција која се повинује здравом разумској изреци:​ "​ако није покварено,​ немој га ни поправљати"​. 
-  * Дистрибуција где се главне одлуке доносе од стране ДБД (доживотног беневелонетног диктатора,​ тренутног главног мејнтејнера Патрика Волкердинга,​ енг: Patrick Volkerding). Где је развојни процес затворенији од дистрибуцијама које су засноване чисто на заједници. Као резултат,​ Слеквер је високофокусиран на своје главне снаге и вредности и не повинује се свакој жељи своје заједнице или других. Из ових разлога мањи је притисак на Слеквер развојни тим да буду популарни или да повлађују масовном ​тржишту.+  * Дистрибуција где се главне одлуке доносе од стране ДБД (доживотног беневелонетног диктатора,​ тренутног главног мејнтејнера Патрика Волкердинга,​ енг: Patrick Volkerding). Где је развојни процес затворенији од дистрибуција које су засноване чисто на деловању ​заједнице. Као резултат,​ Слеквер је високофокусиран на своје главне снаге и вредности и не повинује се свакој жељи своје заједнице или других. Из ових разлога мањи је притисак на Слеквер развојни тим да буду популарни или да повлађују масовном ​укусу.
  
 ===== Заједница ===== ===== Заједница =====
  
-Требало би поменути неколико светлих тачака Слеквер Линукс заједнице. Иако технички комерцијална дистрибуција (главни мејнтејнер Слеквера,​ Патрик Волкердинг пордаје производ на ЦД/​ДВД-у како би финансијски подржао себе и пројекат,​ иако су ИСО слике доступне за слободно преузимање),​ Слеквер има високо посвећену,​ уско повезану и ентузијастичну корисничку заједницу која је пријатељски настројена и од помоћи новим корисницима. Слеквер заједница се генерално залаже за ојачавање корисничког знања учењем и разумевањем система,​ пре него слепим копирањем упутстава,​ тренд који је уобичајенкод комерцијалних власничких оперативних система. Као резултат,​ врло значајни проценат Слеквер корисника су такође умешани у развој на мањем или већем нивоу и обично имају довољно вештина,​ ако не нешто више, онда бар за писање и дебаговање једноставних шел скрипти.+Требало би поменути неколико светлих тачака Слеквер Линукс заједнице. Иако технички комерцијална дистрибуција (главни мејнтејнер Слеквера,​ Патрик Волкердинг продаје производ на ЦД/​ДВД-у како би финансијски подржао себе и пројекат,​ иако су ИСО слике доступне за слободно преузимање),​ Слеквер има високо посвећену,​ уско повезану и ентузијастичну корисничку заједницу која је пријатељски настројена и од помоћи новим корисницима. Слеквер заједница се генерално залаже за ојачавање корисничког знања учењем и разумевањем система,​ пре него слепим копирањем упутстава,​ тренд који је уобичајенкод комерцијалних власничких оперативних система. Као резултат,​ врло значајни проценат Слеквер корисника су такође умешани у развој на мањем или већем нивоу и обично имају довољно вештина,​ ако не нешто више, онда бар за писање и дебаговање једноставних шел скрипти.
  
-Доступност великог броја [[slackware:​SlackBuild scripts|SlackBuild скрипти]],​ тј. скрипти за олакшавање изградње софтвера који не долази уз Слеквер је један од доказа. Уобчајена примедба на рачун Слеквера се односи на јурење додатних зависности из различитих доступних мрежних извора,​ преузимање и ручна изградња софтвера. Проблем је већим длеом решен од стране заједнице девелопера који су креирали СлекБилд скрипте за многе популарне апликације и библиотеке које нису део званичне дистрибуције. Популаран репозиторијум високог квалитета семоже наћи и на http://​www.slackbuilds.org.+Доступност великог броја [[rs:slackware:​SlackBuild scripts|SlackBuild скрипти]],​ тј. скрипти за олакшавање изградње софтвера који не долази уз Слеквер је један од доказа. Уобчајена примедба на рачун Слеквера се односи на јурење додатних зависности из различитих доступних мрежних извора,​ преузимање и ручна изградња софтвера. Проблем је већим длеом решен од стране заједнице девелопера који су креирали СлекБилд скрипте за многе популарне апликације и библиотеке које нису део званичне дистрибуције. Популаран репозиторијум високог квалитета семоже наћи и на http://​www.slackbuilds.org.
  
 =====Извори===== =====Извори=====
   * Оригинално написао ​ [[wiki:​user:​vharishankar|В. Харишанкар]] за СлекДокс вики пројекат   * Оригинално написао ​ [[wiki:​user:​vharishankar|В. Харишанкар]] за СлекДокс вики пројекат
-  * Превод:​ [[wiki:​user:​bocke|Бојан Поповић]] 

In Other Languages
QR Code
QR Code sr:slackware:philosophy (generated for current page)