Enjoy Slackware 15.0!

Welcome to the Slackware Documentation Project

Разлике

Овде су приказане разлике између изабране ревизије и тренутне верзије странице.

Постави везу ка овом компаративном приказу

Обе стране последње ревизије Претходна ревизија
Следећа ревизија
Претходна ревизија
Последња ревизија Обе стране следеће ревизије
sr:slackware:desktop_environment [2013/05/04 09:30 (UTC)]
sinisa [Full environments]
sr:slackware:desktop_environment [2013/05/04 09:42 (UTC)]
sinisa [Sources]
Линија 23: Линија 23:
 Поред тога, Окружења Радне Површине обично пружају и интеграцију са функцијама као што су монитор и АЦПИ (енг.Advanced Configuration and Power Interface), корисно за нетбукове/лаптопове. Модерна Окружења Радне Површине такође пружају или се интегришу са композитним функцијама радне површине који омогућава специјалне графичке ефекте као што су, 3Д окретање прозора радних површина, провидност прозора, једноставне анимације и сенке, међутим то све захтева омогућено графичко 3Д убрзање, а такође и додатно трошење системских ресурса. Поред тога, Окружења Радне Површине обично пружају и интеграцију са функцијама као што су монитор и АЦПИ (енг.Advanced Configuration and Power Interface), корисно за нетбукове/лаптопове. Модерна Окружења Радне Површине такође пружају или се интегришу са композитним функцијама радне површине који омогућава специјалне графичке ефекте као што су, 3Д окретање прозора радних површина, провидност прозора, једноставне анимације и сенке, међутим то све захтева омогућено графичко 3Д убрзање, а такође и додатно трошење системских ресурса.
 ===== Доступна окружења ===== ===== Доступна окружења =====
-Окружења радне повшине доступна на Слекверу могу се класификовати на пуна и лагана окружења у зависности од броја функција која стижу уз њих. Што више функција стиже уз окружење то је оно и комплетније, али такође захтева и више системских ресурса. Лагана окружења стижу са мањим скупом функција, обично са јединственим изгледом и стилом, тако да ће Вам бити потребне независне апликације. На пример није укључен видео плејер као што је то случај у [[slackware:kde|KDE]], али можете користити xmms који се подразумевано инсталира уз Слеквер.+Окружења радне повшине доступна на Слекверу могу се класификовати на комплетна и лагана окружења у зависности од броја функција која стижу уз њих. Што више функција стиже уз окружење то је оно и комплетније, али такође захтева и више системских ресурса. Лагана окружења стижу са мањим скупом функција, обично са јединственим изгледом и стилом, тако да ће Вам бити потребне независне апликације. На пример није укључен видео плејер као што је то случај у [[slackware:kde|KDE]], али можете користити xmms који се подразумевано инсталира уз Слеквер.
  
 Пребацивање између доступних окружења се врши извршавањем команде ''xwmconfig'' из терминала пре покретања Х-а. Пребацивање између доступних окружења се врши извршавањем команде ''xwmconfig'' из терминала пре покретања Х-а.
Линија 30: Линија 30:
 ==== Комплетна окружења ==== ==== Комплетна окружења ====
  
-  * [[slackware:kde|KDE]]: K Окружење Радне Површине.+  * [[slackware:kde|KDE]]: K Окружење Радне Површине (енг. **К** **D**esktop **E**nviorment).
   * [[slackware:xfce|XFCE]]: комплетно окружење које је лагано на основу трошења системских ресурса, базиран на ГТК алатима.   * [[slackware:xfce|XFCE]]: комплетно окружење које је лагано на основу трошења системских ресурса, базиран на ГТК алатима.
  
-==== Light-weight environments ====+==== Лагана окружења ====
  
   * FluxBox   * FluxBox
Линија 41: Линија 41:
   * twm   * twm
  
-===== Other environments ===== +===== Друга окружења ===== 
-  * [[slackware:gnome|GNOME]]: since version [[ftp://ftp.slackware.com/pub/slackware/slackware-10.2/ChangeLog.txt|10.2]], Gnome is no longer part of SlackwareSeveral community driven projects provide packages for those willing to use Gnome in Slackware.+  * [[slackware:gnome|GNOME]]: од верзије [[ftp://ftp.slackware.com/pub/slackware/slackware-10.2/ChangeLog.txt|10.2]], Gnome није више део СлеквераНеколико заједница раде на пројектима који доносе пакете за оне који желе да користе Gnome на Слекверу.
   * [[slackware:lxde|LXDE]].   * [[slackware:lxde|LXDE]].
  
-=====Sources=====+=====Извори=====
  
-  * Originally written by [[wiki:user:kookiemonster|kookiemonster]] for the SlackDocs Wiki Project +  * Оригинал написао [[wiki:user:kookiemonster|kookiemonster]] за СлекДок Вики пројекат. 
-  * Additional inputs by [[wiki:user:harishankar|harishankar]] and [[wiki:user:cmyster|cmyster]]+  * Додатни коментари [[wiki:user:harishankar|harishankar]] и [[wiki:user:cmyster|cmyster]]

In Other Languages
QR Code
QR Code sr:slackware:desktop_environment (generated for current page)