Enjoy Slackware 15.0!

Welcome to the Slackware Documentation Project

Разлике

Овде су приказане разлике између изабране ревизије и тренутне верзије странице.

Постави везу ка овом компаративном приказу

Обе стране последње ревизије Претходна ревизија
Следећа ревизија
Претходна ревизија
sr:slackware:slackware [2012/11/05 02:02 (UTC)]
bocke [Кракти преглед Слеквера]
sr:slackware:slackware [2014/07/26 17:08 (UTC)]
bocke [Шта је Слеквер?]
Линија 1: Линија 1:
 ====== Шта је Слеквер? ====== ====== Шта је Слеквер? ======
  
-Званично издање [[http://slackware.com/ | Слеквер Линукса (енг: Slackware Linux)]] чији је аутр [[http://en.wikipedia.org/wiki/Patrick_Volkerding | Патрик Волкердинг (енг: Patrick Volkerding)]] је напредни Линукс базирани оперативни систем, дизајниран са двоструким циљем лакоће употребе и стабилности као приоритетима од највеће важности. Слеквер доноси најбоље од свих светова: Укључује последње верзије популарног софтвера, а и даље задржавајући традиционалне вредности, доноси могућност и лакоћу употребе у комбинацији са флексибилношћу и моћи.  +Званично издање [[http://slackware.com/ | Слеквер Линукса (енг: Slackware Linux)]] чији је аутoр [[http://en.wikipedia.org/wiki/Patrick_Volkerding | Патрик Волкердинг (енг: Patrick Volkerding)]] је напредни Линукс базирани оперативни систем, дизајниран са двоструким циљем лакоће употребе и стабилности као приоритетима од највеће важности. Слеквер доноси најбоље од свих светова: Укључује последње верзије популарног софтвера, а и даље задржавајући традиционалне вредности, доноси могућност и лакоћу употребе у комбинацији са флексибилношћу и моћи.  
  
-Јуниксоликом Линукс оперативном систез, оригинално развијен од стране Линус Торвалдса 1991. године, данас доприонсе милиони корисника и програмера широм света. Слеквер Линукс пружа новим и искусним корисницима систем пуних могућности, спреман да служи, у било ком капацитету, као десктоп радна станица или као оперативни систем у серверској просторији. Веб, ФТП и сервери е-поште су спремни за коришћење одмах по инсталацији, као што су и популарна десктоп окружења. Укључен је пун избор развојних алата, едитора и тренутних развојних библиотека за кориснике који желе да развијају или компајлирају додатан софтвер.+ЈУНИКС-оликом Линукс оперативном систему, оригинално развијеном од стране Линус Торвалдса 1991. године, данас доприносе милиони корисника и програмера широм света. Слеквер Линукс пружа новим и искусним корисницима систем пуних могућности, спреман да служи, у било ком капацитету, као десктоп радна станица или као оперативни систем у серверској просторији. Веб, ФТП и сервери е-поште су спремни за коришћење одмах по инсталацији, као што су и популарна десктоп окружења. Укључен је пун избор развојних алата, едитора и тренутних развојних библиотека за кориснике који желе да развијају или компајлирају додатан софтвер.
  
 ===== Слеквер филозофија ===== ===== Слеквер филозофија =====
  
-Од свог првог бета издања у априлу 1993, Слеквер Линукс пројекат је тежио да понуди "нај-ЈУНИКСоликију" дистрибуцију Линукса. Слеквер прати Линукс стандарде, као што је Линукс стандард о систему датотека (енг: Linux File System Standard). Слеквер тим су увек сматрали једноставност и стабилност као основу, и као резултат Слеквер је постао једна од најпопуларнијих, најстабилнијих и најпријатељскији оријентисаних дистрибуција.+Од свог првог бета издања у априлу 1993, Слеквер Линукс пројекат је тежио да понуди "нај-ЈУНИКСоликију" дистрибуцију Линукса. Слеквер прати Линукс стандарде, као што је Линукс стандард о систему датотека (енг: Linux File System Standard). Слеквер тим je увек сматраједноставност и стабилност као основу, и као резултат Слеквер је постао једна од најпопуларнијих, најстабилнијих и најпријатељскији настројених дистрибуција.
  
 Такође погледајте: [[slackware:philosophy|Слеквер начин]] Такође погледајте: [[slackware:philosophy|Слеквер начин]]
-===== Кратkи преглед Слеквера =====+===== Кратаk преглед Слеквер Линукса =====
  
-Слеквер Линукс је комплетни 32-битни и 64-битни мултитаскинг "ЈУНИКС-олики" систем. Тренутно је базиран на 3.2 серији Линукс кернела и ГНУ Ц библиотеци 2.15 (libc6). Садржи инсталациони програм лак за употребу, опширну документацију и систем управљања пакетима заснован на менијима. Пуна инсталација вам доноси "X" систем управљања прозорима, "C" и "C++" развојна окружења, "Perl", мрежне алате, сервер е-поште, "usenet" сервер, веб сервер, фтп сервер, ГИМП, Мозила Фајерфокс и многе друге програме. Слеквер Линукс може бити покренут на великом распону система: од 486 базираних система све до последњих "x86" машина (али користи -mcpu=i686 оптимизацију за најбоље перформансе на "i686" клааси машина као што су  "P3", "P4", "Duron/Athlon", и последнји више-језгарни x86 процесори.+Слеквер Линукс је комплетни 32-битни и 64-битни мултитаскинг "ЈУНИКС-олики" систем. Тренутно је базиран на 3.2 серији Линукс кернела и ГНУ Ц библиотеци 2.15 (libc6). Садржи инсталациони програм лак за употребу, опширну документацију и систем управљања пакетима заснован на менијима. Пуна инсталација вам доноси "X" систем управљања прозорима, "C" и "C++" развојна окружења, "Perl", мрежне алате, сервер е-поште, "usenet" сервер, веб сервер, фтп сервер, ГИМП, Мозила Фајерфокс и многе друге програме. Слеквер Линукс може бити покренут на великом распону система: од 486 базираних система све до последњих "x86" машина (али користи -mcpu=i686 оптимизацију за најбоље перформансе на "i686" класи процесора као што су  "P3", "P4", "Duron/Athlon", и последњи више-језгарни x86 процесори).
  
 ===== Референце ===== ===== Референце =====
Линија 23: Линија 23:
  
   * [[http://slackware.com/ | Званична страна]]   * [[http://slackware.com/ | Званична страна]]
-  * [[https://www.linuxquestions.org/questions/interviews-28/interview-with-patrick-volkerding-of-slackware-949029/ | Интервјуи са Патриком Волкердингом]]+  * [[https://www.linuxquestions.org/questions/interviews-28/interview-with-patrick-volkerding-of-slackware-949029/ | Интервју са Патриком Волкердингом]]
   * [[http://slackworld.berlios.de/issues.html | Интервјуи са осталим члановима СЛеквер тима]]   * [[http://slackworld.berlios.de/issues.html | Интервјуи са осталим члановима СЛеквер тима]]

In Other Languages
QR Code
QR Code sr:slackware:slackware (generated for current page)