The Wiki has moved to new hardware, and the old server died.

Welcome to the Slackware Documentation Project

Разлике

Овде су приказане разлике између изабране ревизије и тренутне верзије странице.

Постави везу ка овом компаративном приказу

Обе стране последње ревизије Претходна ревизија
Следећа ревизија
Претходна ревизија
sr:slackbook:working_with_filesystems [2014/01/19 17:36 (UTC)]
slackmuz
sr:slackbook:working_with_filesystems [2014/09/07 12:41 (UTC)]
slackmuz
Линија 1: Линија 1:
-<note important>​This page is still work in progress</​note>​ 
-<note important>​Страна је у изради</​note>​ 
- 
 ====== Рад са системима датотека ====== ====== Рад са системима датотека ======
  
Линија 115: Линија 112:
 ===== Мрежни системи датотека =====  ===== Мрежни системи датотека ===== 
  
 +Поред локалних система датотека,​ Слаквер подржава бројне мрежне системе датотека. Ово вам омогућује транспарентно дељење података између више рачунара. Овде ћемо говорити о два најзаступљенија:​ НФС и СМБ.
 +
 +==== НФС ==== 
 +
 +НФС (енгл. NFS - Network File System) је мрежни систем датотека за Линукс као и за неколико других уобичајених оперативних система. Има скромне перформансе,​ али подржава пун опсег дозвола за Слаквер. Да бисте користили НФС било као клијент или као сервер,​ морате покренути демона даљинског позивања процедура. Ово се лако постиже постављањем датотеке ///​etc/​rc.d/​rc.rpc//​ као извршне покретањем исте. Једном када буде постављена као извшна,​ она ће се покренути аутоматски сваки пут када покренете Слаквер.
 +
 +<​code>​
 +darkstar:~# chmod +x /​etc/​rc.d/​rc.rpc
 +darkstar:~# /​etc/​rc.d/​rc.rpc start
 +</​code>​
 +
 +Монтирање НФС дељења се донекле разликује од монтирања локалног система датотека. Уместо одређивања локалног уређаја,​ морате рећи //​**mount**//​ команди име домена или ИП адресу НФС сервера и директоријум за монтирање са двотачком (:) између њих.
 +
 +<​code>​
 +darkstar:~# mount -t nfs darkstar.example.com:/​home /home
 +</​code>​
 +
 +Покретање НФС сервера је мало другачије. Прво, морате конфигурисати сваки директоријум за извоз у датотеци ///​etc/​exports//​. //​exports//​(5) садржи информацију о дељеним директоријумима,​ о томе са ким ће они бити дељени као и о специјалним дозволама или забранама. ​
 +
 +<​file>​
 +# See exports(5) for a description.
 +# This file contains a list of all directories exported to other computers.
 +# It is used by rpc.nfsd and rpc.mountd.
 +
 +/​home/​backup 192.168.1.0/​24(sync,​rw,​no_root_squash)
 +</​file>​
 +
 +Прва колона у //exports// је списак датотека за извоз путем НФС-а. Друга колона је списак система који имају приступ извозу као и специјалних дозвола. Можете одредити домаћине преко имена домена,​ ИП адресе или опсега ИП адреса (као што је случај овде). Специјалне дозволе су увек списак у загради. За потпуни списак прочитајте //man// страницу. За сада, једина битна специјална опција је //​no_root_squash//​. Обично корени корисник на НФС клијенту не може да чита и пише у извезеним подељеним датотекама. Уместо тога, корени корисник је //​згажен//​ и приморан да делује као обичан корисник. //​no_root_squash//​ спречава то. 
 +
 +Такође треба покренути НФС демона. Покретање и стопирање НФС серверске подршке се врши помоћу скрипте ///​etc/​rc.d/​rc.nfsd//​. Учините је извршном и покрените као у случају //rc.rpc// и спремни сте.
 +
 +==== СМБ ====
 +
 +СМБ (енгл. SMB) је Виндоузов протокол за дељење датотека. Повезивање на СМБ дељење (обично звано самба дељење) је прилично праволинијско. Нажалост,​ СМБ није толико подржан као НФС. Ипак, нуди високе перформансе и могућност повезивања са Виндоуз рачунарима. Ово су разлози због којих је СМБ један од најчешћих мрежних протокола за дељење датотека упошљен на локалним мрежама. Извоз СМБ дељења из Слаквера сењ врши кроз самба демон и конфигурисан је у //​smb.conf//​(5). Нажалост,​ конфигурација самбе као сервиса је изван домашаја ове књиге. Додатну документацију потражите на интернету,​ као и у //man// страници. ​
 +
 +Срећом,​ монтирање СМБ дељења је једноставно и функционише готово исто као монтирање НФС дељења. Морате рећи //mount// команди где да нађе сервер и којој врсти дељења желите да приступите,​ на исти начин као код НФС дељења. Додатно,​ морате навести корисничко име и лозинку.
 +
 +<​code>​
 +darkstar:~# mount -t cifs //​darkstar/​home /home -o username=alan,​password=secret
 +</​code>​
 +
 +Сигурно се питате зашто је врста система датотека //cifs//, а не //smbfs//. //smbfs// је коришћен у старијим верзијама кернела. Ово је застарело због бољих перформанси и боље генералне сигурносне намене //cifs// драјвера. Свако СМБ дељење захтева корисничко име и лозинку као аргументе. Ово може довести до сигурносних проблема ако пожелите да сместите ваше самба дељење у //fstab//. Можете избећи овај проблем ако користите аргументе //​акредитиве//​. //​Акредитиви//​ указују на документ који садржи податак о корисничком имену и лозинки. Све док је овај документ добро заштићен и читљив само од стране кореног корисника,​ шансе да аутентификациони акредитиви буду компромитовани су минималне.
 +
 +<​code>​
 +darkstar:~# echo "​username=alan"​ > /​etc/​creds-home
 +darkstar:~# echo "​password=secret"​ >> /​etc/​creds-home
 +darkstar:~# mount -t cifs //​darkstar/​home -o credentials=/​etc/​creds-home
 +</​code>​
 +
 +====== Кретање кроз поглавља ======
 +
 +**Претходно поглавље:​ [[sr:​slackbook:​filesystem_permissions|Дозволе над системима датотека]]**
 +
 +**Следеће поглавље:​ [[sr:​slackbook:​vi|vi]]**
 +
 +====== Извори ======
  
 +  * Оригинални извор: [[http://​www.slackbook.org/​beta]]
 +  * Изворно писали Alan Hicks, Chris Lumens, David Cantrell, Logan Johnson

In Other Languages
QR Code
QR Code sr:slackbook:working_with_filesystems (generated for current page)