Welcome to the Slackware Documentation Project

Разлике

Овде су приказане разлике између изабране ревизије и тренутне верзије странице.

Both sides previous revision Previous revision
Next revision
Previous revision
sr:slackbook:users [2014/09/07 12:18 (UTC)]
slackmuz
sr:slackbook:users [2014/09/07 12:45 (UTC)]
slackmuz
Линија 1: Линија 1:
-<note important>​Страница је у изради</​note>​ 
-<note important>​This page is still work in progress</​note>​ 
- 
 ====== Управљање корисницима и групама ====== ====== Управљање корисницима и групама ======
  
Линија 117: Линија 114:
 Као многе стваре у Слаквер Линуксу,​ и корисници и групе су складиштени у обичним текстуалним фајловима. Ово значи да све детање везано за корисника као и додавање новог корисника или групе можете чинити уређивањем ових фајлова. Такође,​ можете извршавати и друге задатке као што је креирање корисничког кућног директоријума. Наравно,​ након што увидите како се све ово постиже,​ ценићете алате који ово умногоме поједностављују. Као многе стваре у Слаквер Линуксу,​ и корисници и групе су складиштени у обичним текстуалним фајловима. Ово значи да све детање везано за корисника као и додавање новог корисника или групе можете чинити уређивањем ових фајлова. Такође,​ можете извршавати и друге задатке као што је креирање корисничког кућног директоријума. Наравно,​ након што увидите како се све ово постиже,​ ценићете алате који ово умногоме поједностављују.
  
-Наша прва станица је фајл ///​etc/​passwd//​. Овде су смештени сви подаци о кориснику,​ осим лозинке. Разлог је крајње једноставан. Овај фајл мора бити читљив од стране свих корисика у систему,​ тако да нећете желети да овде буду смештене и лозинке,​ чак иако су криптоване. ​+Наша прва станица је фајл ///​etc/​passwd//​. Овде су смештени сви подаци о кориснику,​ осим лозинке. Разлог је крајње једноставан. Овај фајл мора бити читљив од стране свих корисика у систему,​ тако да нећете желети да овде буду смештене и лозинке,​ чак и ако су криптоване. ​
  
 <​file>​ <​file>​
Линија 123: Линија 120:
 </​file>​ </​file>​
  
 +Свака линија у овом фајлу садржи бројна поља одвојена двотачком (:). То су, с' лева надесно:​ корисничко име, лозинка,​ UUID, GUID, поље за коментар,​ кућни директоријум и љуска. Увиђате да је на место лозинке слово <​key>​x</​key>​. То је зато што Слаквер користи скривене лозинке,​ тако да је права криптована лозинка у фајлу ///​etc/​shadow//​. ​
 +
 +<​file>​
 +alan:​$1$HlR?​M3fkL@oeJmsdLfhsLFM*4dflPh8:​14197:​0:​99999:​7:::​
 +</​file>​
 +
 +Скривени фајл (енгл. shadow) садржи,​ као што примећујете,​ много више података,​ не само криптовану лозинку. Поља, опет с' лева надесно су: корисничко име, криптована лозинка,​ дан последње промене лозинке,​ број дана након којих лозинка може опет да буде промењена,​ број дана до истека лозинке,​ број дана до блокирања налога након истека,​ када је налог онемогућен и резервисано поље. Приметићете да на неким налозима поља са данима садрже велике бројеве. Разлог томе је што Слаквер рачуна дане од //​Епохе//,​ што је 1. јануар 1970. године из историјских разлога.
 +
 +Да бисте креирали нови кориснички налог, потребно је да отворите ове фајлове користећи **//​vipw//​**(8). Овако ћете отворити фајл ///​etc/​passwd//​ у уређивачу који је дефинисан VISUAL варијаблом или EDITOR варијаблом у случају да VISUAL варијабла није одређена. Уколико ниједна није одређена,​ овај фајл ће бити отворен подразумевано у **//vi//** уређивачу текста. Уколико ставите аргумент //-s//, отворићете фајл ///​etc/​shadow//​. Веома је битно користити **//​vipw//​** уређивач,​ јер ће **//​vipw//​** закључати фајл и спречити друге програме да га уређују док ви чините измене у њему.
 +
 +Поред овога, потребно је креирати и кориснички кућни директоријум,​ као и лозинку користећи **//​passwd//​**.
 +
 +====== Кретање кроз поглавља ======
 +
 +**Претходно поглавље:​ [[sr:​slackbook:​printing|Штампање]]**
 +
 +**Следеће поглавље:​ [[sr:​slackbook:​filesystem_permissions|Дозволе над системима датотека]]**
 +
 +====== Извори ======
  
 +  * Оригинални извор: [[http://​www.slackbook.org/​beta]]
 +  * Изворно писали Alan Hicks, Chris Lumens, David Cantrell, Logan Johnson

In Other Languages
QR Code
QR Code sr:slackbook:users (generated for current page)