The Wiki has moved to new hardware, and the old server died.

Welcome to the Slackware Documentation Project

Разлике

Овде су приказане разлике између изабране ревизије и тренутне верзије странице.

Постави везу ка овом компаративном приказу

Обе стране последње ревизије Претходна ревизија
Следећа ревизија
Претходна ревизија
sr:slackbook:users [2014/09/07 11:52 (UTC)]
slackmuz
sr:slackbook:users [2014/09/07 12:45 (UTC)]
slackmuz
Линија 1: Линија 1:
-<note important>​Страница је у изради</​note>​ 
-<note important>​This page is still work in progress</​note>​ 
- 
 ====== Управљање корисницима и групама ====== ====== Управљање корисницима и групама ======
  
Линија 100: Линија 97:
 Постоји још неколико алата за управљање корисницима и групама. Можда је најважнији **//​passwd//​**(1). Овом командом мењате лозинку корисничког налога. Уобичајени корисници могу да промене само сопствену лозинку,​ док root корисник може да мења лозинку сваког корисника. Такође,​ root може да закључа кориснички налог, са аргументом //-l//. На овај начин се не гаси налог, већ се мења вредност корисничке енкриптоване лозинке. Постоји још неколико алата за управљање корисницима и групама. Можда је најважнији **//​passwd//​**(1). Овом командом мењате лозинку корисничког налога. Уобичајени корисници могу да промене само сопствену лозинку,​ док root корисник може да мења лозинку сваког корисника. Такође,​ root може да закључа кориснички налог, са аргументом //-l//. На овај начин се не гаси налог, већ се мења вредност корисничке енкриптоване лозинке.
  
-Најједноставнији начин за +Најједноставнији начин за модификовање корисничких информација је коришћење комплета алата **//​usermod//​**(8). Пун списак карактеристика нећемо дати овде, па стога завирите у //man// страницу алата. **//​usermod//​** је можда најбољи алат за модификовање чланова корисничких група. То се постиже аргументима //-s// и //-G//. 
 + 
 +<​code>​ 
 +darkstar:~# usermod -a -G wheel alan 
 +darkstar:~# usermod -G wheel alan 
 +</​code>​ 
 + 
 +Веома је важно истаћи разлику између две горње команде. Прва команда додаје корисника //alan// у групу //wheel//, а да притом не дира у било коју групу којој //alan// припада. Друга команда,​ такође,​ корисника //alan// чини чланом групе //wheel//, али му уклања чланство у свим осталим групама. Ову команду ћете стварно ретко желети да користите. 
 + 
 +Још једна важна алатка је **//​chsh//​**(1) којом мењате подразумевану корисникову љуску. Као и код **//​passwd//​**,​ обичан корисник може да мења само своју љуску, док root има могућност промене свачије љуске. 
 + 
 +Последња алатка о којој ћемо причати је **//​chfn//​**(1). Она се користи за унос идентификационих информација које се тичу корисника,​ као што су број телефона и право име. Ове информације су складиштене у фајлу //​passwd//​(5),​ а добијају се позивањем **//​finger//​**(1) команде. 
 + 
 +===== Ручно управљање корисницима и групама ===== 
 + 
 +Као многе стваре у Слаквер Линуксу,​ и корисници и групе су складиштени у обичним текстуалним фајловима. Ово значи да све детање везано за корисника као и додавање новог корисника или групе можете чинити уређивањем ових фајлова. Такође,​ можете извршавати и друге задатке као што је креирање корисничког кућног директоријума. Наравно,​ након што увидите како се све ово постиже,​ ценићете алате који ово умногоме поједностављују. 
 + 
 +Наша прва станица је фајл ///​etc/​passwd//​. Овде су смештени сви подаци о кориснику,​ осим лозинке. Разлог је крајње једноставан. Овај фајл мора бити читљив од стране свих корисика у систему,​ тако да нећете желети да овде буду смештене и лозинке,​ чак и ако су криптоване.  
 + 
 +<​file>​ 
 +alan:​x:​1000:​100:,,,:/​home/​alan:/​bin/​bash 
 +</​file>​ 
 + 
 +Свака линија у овом фајлу садржи бројна поља одвојена двотачком (:). То су, с' лева надесно:​ корисничко име, лозинка,​ UUID, GUID, поље за коментар,​ кућни директоријум и љуска. Увиђате да је на место лозинке слово <​key>​x</​key>​. То је зато што Слаквер користи скривене лозинке,​ тако да је права криптована лозинка у фајлу ///​etc/​shadow//​.  
 + 
 +<​file>​ 
 +alan:​$1$HlR?​M3fkL@oeJmsdLfhsLFM*4dflPh8:​14197:​0:​99999:​7:::​ 
 +</​file>​ 
 + 
 +Скривени фајл (енгл. shadow) садржи,​ као што примећујете,​ много више података,​ не само криптовану лозинку. Поља, опет с' лева надесно су: корисничко име, криптована лозинка,​ дан последње промене лозинке,​ број дана након којих лозинка може опет да буде промењена,​ број дана до истека лозинке,​ број дана до блокирања налога након истека,​ када је налог онемогућен и резервисано поље. Приметићете да на неким налозима поља са данима садрже велике бројеве. Разлог томе је што Слаквер рачуна дане од //​Епохе//,​ што је 1. јануар 1970. године из историјских разлога. 
 + 
 +Да бисте креирали нови кориснички налог, потребно је да отворите ове фајлове користећи **//​vipw//​**(8). Овако ћете отворити фајл ///​etc/​passwd//​ у уређивачу који је дефинисан VISUAL варијаблом или EDITOR варијаблом у случају да VISUAL варијабла није одређена. Уколико ниједна није одређена,​ овај фајл ће бити отворен подразумевано у **//vi//** уређивачу текста. Уколико ставите аргумент //-s//, отворићете фајл ///​etc/​shadow//​. Веома је битно користити **//​vipw//​** уређивач,​ јер ће **//​vipw//​** закључати фајл и спречити друге програме да га уређују док ви чините измене у њему. 
 + 
 +Поред овога, потребно је креирати и кориснички кућни директоријум,​ као и лозинку користећи **//​passwd//​**. 
 + 
 +====== Кретање кроз поглавља ====== 
 + 
 +**Претходно поглавље:​ [[sr:​slackbook:​printing|Штампање]]** 
 + 
 +**Следеће поглавље:​ [[sr:​slackbook:​filesystem_permissions|Дозволе над системима датотека]]** 
 + 
 +====== Извори ====== 
 + 
 +  * Оригинални извор: [[http://​www.slackbook.org/​beta]] 
 +  * Изворно писали Alan Hicks, Chris Lumens, David Cantrell, Logan Johnson

In Other Languages
QR Code
QR Code sr:slackbook:users (generated for current page)