Welcome to the Slackware Documentation Project

Разлике

Овде су приказане разлике између изабране ревизије и тренутне верзије странице.

Both sides previous revision Previous revision
sr:slackbook:tracking_updates [2013/06/10 12:59 (UTC)]
slackmuz
sr:slackbook:tracking_updates [2013/08/04 11:47 (UTC)] (тренутно)
slackmuz
Линија 1: Линија 1:
 ====== Праћење ажурирања ====== ====== Праћење ажурирања ======
  
-Након објаве нове верзије Слеквера, Слеквер тим ће, када је то потребно објавити ажуриране пакете у којима су исправљене озбиљне сигурносне рањивости и нарочито опасне бубице. Стога, веома је важно одржавати корак са свим закрпама за вашу верзију Слеквера, која је означена као **-stable** грана. ​ Наравно,​ постоји и **-current** грана у којој се развијају апликације за следеће стабилно издање (и где су, сходно томе, чешће промене),​ али уколико нисте вољни да радите са вероватно сломљеним системом и сами исправљате ствари,​ строго је препоручљиво да се држите стабилне гране.+Након објаве нове верзије Слaквера, Слaквер тим ће, када је то потребно објавити ажуриране пакете у којима су исправљене озбиљне сигурносне рањивости и нарочито опасне бубице. Стога, веома је важно одржавати корак са свим закрпама за вашу верзију Слaквера, која је означена као **-stable** грана. ​ Наравно,​ постоји и **-current** грана у којој се развијају апликације за следеће стабилно издање (и где су, сходно томе, чешће промене),​ али уколико нисте вољни да радите са вероватно сломљеним системом и сами исправљате ствари,​ строго је препоручљиво да се држите стабилне гране.
  
-Обзиром да ажурирања за стабилну грану не долазе на инсталационом диску, мораћете да их преузмете са интернета. Многи људи и организације нуде огледала са којих можете да преузмете читаво Слеквер стабло (или само //​patches///​ директоријум) на различите начине. Док многа огледала нуде веб приступ,​ најзаступљенија су преузимања ажурирања путем ftp и/или rsync сервера. Слеквер пројекат развија малу лист (организовану по државама) познатих огледала. Ако нисте сигурни које огледало да користите,​ једноставно баците погледа на [[http://​www.slackware.com/​getslack/​|http://​www.slackware.com/​getslack/​]]. Ако станујете близу главног универзитета,​ велика је шанса да ће он понудити огледало са бројним пројектима отвореног кôда, а Слеквер може да буде међу њима. Једини захтев за огледало је да буде комплетно;​ обично најбоље је да користите огледало близуместа где живите због брзине преноса података и зато што ћете остварити мањи утрошак ресурса.+Обзиром да ажурирања за стабилну грану не долазе на инсталационом диску, мораћете да их преузмете са интернета. Многи људи и организације нуде огледала са којих можете да преузмете читаво Слaквер стабло (или само //​patches///​ директоријум) на различите начине. Док многа огледала нуде веб приступ,​ најзаступљенија су преузимања ажурирања путем ftp и/или rsync сервера. Слaквер пројекат развија малу листу (организовану по државама) познатих огледала. Ако нисте сигурни које огледало да користите,​ једноставно баците погледа на [[http://​www.slackware.com/​getslack/​|http://​www.slackware.com/​getslack/​]]. Ако станујете близу главног универзитета,​ велика је шанса да ће он понудити огледало са бројним пројектима отвореног кôда, а Слаквер може да буде међу њима. Једини захтев за огледало је да буде комплетно;​ обично најбоље је да користите огледало близу места где живите због брзине преноса података и зато што ћете остварити мањи утрошак ресурса.
  
-Како да знате да су ажурирања доступна?​ Најбољи начин је да погледате //​ChangeLog.txt//​ на било ком ажурном огледалу. Увек можете наћи последњу историју измена за -current и стабилну грану на веб страници Слеквер Пројекта,​ али ако користите старије верзије Слеквера, мораћете да проверите огледало.+Како да знате да су ажурирања доступна?​ Најбољи начин је да погледате //​ChangeLog.txt//​ на било ком ажурном огледалу. Увек можете наћи последњу историју измена за -current и стабилну грану на веб страници Слаквер Пројекта,​ али ако користите старије верзије Слаквера, мораћете да проверите огледало.
  
 <​code>​ <​code>​
Линија 22: Линија 22:
 a/​bash-4.2.037-x86_64-1.txz: ​ Upgraded.</​code>​ a/​bash-4.2.037-x86_64-1.txz: ​ Upgraded.</​code>​
  
-===== Листа слања сигурносних ажурирања =====+===== Дописна листа сигурносних ажурирања =====
  
-Мада Слеквер тим повремено објављује ажуриране пакете који представљају исправке бубица (без исправки сигурносних пропуста),​ вероватно сте заинтересовани за сигурносне исправке рањивости откривених након -stable издања. Слеквер Пројекат одржава листу ​слања ​која ће вас обавештавати о ажурираним пакетима који се односе на овакве озбиљне исправке. Како бисте се претплатили на овакву листу ​слања, пошаљите е-пошту на <​majordomo@slackware.com>​ са текстом **subscribe slackware-security** у телу поруке. Majordomo ће бити срећан да дода ваше име у листу, и кад нови пакети буду објављени,​ обавестиће вас поруком.+Мада Слаквер тим повремено објављује ажуриране пакете који представљају исправке бубица (без исправки сигурносних пропуста),​ вероватно сте заинтересовани за сигурносне исправке рањивости откривених након -stable издања. Слаквер Пројекат одржава ​дописну ​листу која ће вас обавештавати о ажурираним пакетима који се односе на овакве озбиљне исправке. Како бисте се претплатили на овакву листу, пошаљите е-пошту на <​majordomo@slackware.com>​ са текстом **subscribe slackware-security** у телу поруке. Majordomo ће бити срећан да дода ваше име у листу, и кад нови пакети буду објављени,​ обавестиће вас поруком.
  
-===== Недоградња Слеквера =====+===== Недоградња Слаквера =====
  
-Сада кад смо стигли довде, требало би да сте компетентни да управљате вашим Слеквер системом. Шта радити са Слеквером када буде доступно ново издање?​ Надоградња Слеквера са једног издања на друго је компликованији процес од инсталације нових верзија пакета. Свако ново издање доноси низ промена од којих су неке мале, али неке могу потпуно да сломе ваш систем ако се нисте припремили за овај корак или не разумете шта радите. Док многе ГНУ/​Линукс дистрибуције нуде алатке које аутоматизују процес надоградње и старају се и о најситнијим детаљима,​ Слеквер заговара практичан приступ стварима. ​+Сада кад смо стигли довде, требало би да сте компетентни да управљате вашим Слаквер системом. Шта радити са Слаквером када буде доступно ново издање?​ Надоградња Слаквера са једног издања на друго је компликованији процес од инсталације нових верзија пакета. Свако ново издање доноси низ промена од којих су неке мале, али неке могу потпуно да сломе ваш систем ако се нисте припремили за овај корак или не разумете шта радите. Док многе ГНУ/​Линукс дистрибуције нуде алатке које аутоматизују процес надоградње и старају се и о најситнијим детаљима,​ Слаквер заговара практичан приступ стварима. ​
  
 Прва ствар о којој би требало да размислите пре надоградње система,​ а коју већина занемарује је: да ли је заиста неопходна надоградња. Уколико је тренутна верзија стабилна и функционише како треба, можда и нема потребе за надоградњом система. ​ Прва ствар о којој би требало да размислите пре надоградње система,​ а коју већина занемарује је: да ли је заиста неопходна надоградња. Уколико је тренутна верзија стабилна и функционише како треба, можда и нема потребе за надоградњом система. ​
Линија 34: Линија 34:
 Претпоставимо да желите надоградњу,​ друга ствар на коју треба да обратите пажњу је читање CHANGES_AND_HINTS.TXT фајла на новом диску или огледалу. Овај фајл је ажуриран за време развојног периода пре сваког издања и представља помоћ у разумевању свих промена до којих је дошло. Претпоставимо да желите надоградњу,​ друга ствар на коју треба да обратите пажњу је читање CHANGES_AND_HINTS.TXT фајла на новом диску или огледалу. Овај фајл је ажуриран за време развојног периода пре сваког издања и представља помоћ у разумевању свих промена до којих је дошло.
  
-Коначно,​ прочитајте UPGRADE.TXT фајл пре него што наставите. После свега овога, највероватније ћете одлучити да је најбезболнији и најсигурнији начин надоградње креирање резервних копија конфигурационих фајлова и података и свежа инсталација новог издања Слеквера. Међутим,​ ако и даље желите да наставите,​ прво креирајте резервне копије конфигурационих фајлова и података. Оно што би требало ту да се нађе су /etc и /home директоријуми. Ово ће вам омогућити реинсталацију система ако са надоградњом крене лоше.+Коначно,​ прочитајте UPGRADE.TXT фајл пре него што наставите. После свега овога, највероватније ћете одлучити да је најбезболнији и најсигурнији начин надоградње креирање резервних копија конфигурационих фајлова и података и свежа инсталација новог издања Слаквера. Међутим,​ ако и даље желите да наставите,​ прво креирајте резервне копије конфигурационих фајлова и података. Оно што би требало ту да се нађе су /etc и /home директоријуми. Ово ће вам омогућити реинсталацију система ако са надоградњом крене лоше.
  
-Обзиром да свако ново издање Слеквера доноси одређене новине,​ покушати да комплетно покријемо цео поступак надоградње не само да је узалудно,​ већ може довести до заблуде. Требало би да увек прегледате документацију која се налази на вашем Слеквер диску или омиљеном огледалу.+Обзиром да свако ново издање Слаквера доноси одређене новине,​ покушати да комплетно покријемо цео поступак надоградње не само да је узалудно,​ већ може довести до заблуде. Требало би да увек прегледате документацију која се налази на вашем Слаквер диску или омиљеном огледалу.
  
 ====== Навигација кроз поглавља ====== ====== Навигација кроз поглавља ======

In Other Languages
QR Code
QR Code sr:slackbook:tracking_updates (generated for current page)