Welcome to the Slackware Documentation Project

Разлике

Овде су приказане разлике између изабране ревизије и тренутне верзије странице.

Both sides previous revision Previous revision
Next revision
Previous revision
sr:slackbook:printing [2014/09/22 19:05 (UTC)]
slackmuz
sr:slackbook:printing [2014/10/21 16:49 (UTC)] (тренутно)
slackmuz
Линија 10: Линија 10:
 Многа од оваквих упозорења су можда и претерана,​ с обзиром да већина штампача функционише у Линуксу након повезивања и једноставног подешавања. Напредак у овом правцу је остварен у највећој мери захваљујући напорима **CUPS** система (Common UNIX Printing System). CUPS је систем штампања коришћен од стране Слаквера и многих других Линукс дистрибуција данас. Он примарно користи графичку процедуру подешавања којој се приступа преко веб прегледача. Да бисте подесили штампач преко CUPS-а, морате отворити веб прегледач као што је Фајерфокс,​ К-освајач,​ Линкс или други и посетити адресу [[ http://​localhost:​631|http://​localhost:​631]]. Многа од оваквих упозорења су можда и претерана,​ с обзиром да већина штампача функционише у Линуксу након повезивања и једноставног подешавања. Напредак у овом правцу је остварен у највећој мери захваљујући напорима **CUPS** система (Common UNIX Printing System). CUPS је систем штампања коришћен од стране Слаквера и многих других Линукс дистрибуција данас. Он примарно користи графичку процедуру подешавања којој се приступа преко веб прегледача. Да бисте подесили штампач преко CUPS-а, морате отворити веб прегледач као што је Фајерфокс,​ К-освајач,​ Линкс или други и посетити адресу [[ http://​localhost:​631|http://​localhost:​631]].
  
 +{{ :​slackbook:​cups-01.png?​850 |Choosing a Printer}}
  
 +Видећете да CUPS конфигурише ваш штампач скоро аутоматски. Или, можда ћете увидети да је потребна додатна конфигурација. Да бисте научили како штампање функционише и како да конфигуришете штампач,​ наставите са читањем.
 +
 +===== Набављање драјвера =====
 +
 +У основи,​ постоје три драјвера за штампаче:​
 +
 +  - PostScript штампачи користе универзални језик PostScript-а за комуникацију са рачунарима. ​ Драјвер за ове штампаче углавном није потребан,​ с обзиром да је PostScript компатибилни подсистем,​ **//​Ghostscript//​**,​ већ инсталиран.
 +  - Gutenprint су драјвери развијени од стране ГНУ/​Линукс програмера. Пружају подршку за отприлике 700 модела штампача.
 +  - Произвођачи могу за своје штампаче да понуде Линукс драјвер. Ово ћете проверити ако посетите званичну веб страницу произвођача и потражите модел вашег штампача.
 +
 +С обзиром да је **//​gutenprint//​** већ инсталиран на Слакверу,​ преостају нам два начина инсталације драјвера:​
 +
 +  - За драјвере произвођача,​ инсталација је обично иста као и инсталација било ког софтвера;​ користите **//​installpkg//​** или **//​rpm2tgz//​** да бисте инсталирали пакет. Обавезно прочитајте документацију која долази уз драјвер.
 +  - За PostScript штампаче,​ не постоји "​инсталација"​ као таква; једноставно преузмите одговарајући //PPD// фајл и сместите га на видну локацију на вашем чврстом диску.
 +
 +Када инсталирате или преузмете неопходне компоненте,​ спремни сте да покренете **//​CUPS//​**.
 +
 +===== Подешавање штампача помоћу CUPS-а =====
 +
 +Од сада па надаље,​ подешавање штампача се своди на праћење ,,​корак-по-корак''​ инструкција,​ али разумевање процеса конфигурације може помоћи да схватите шта у ствари CUPS ради.
 +
 +Фајл ///​etc/​cups/​printers.conf//​ се састоји из дефиниција које показују уређаје за штампање којима ваш рачунар може да приступи,​ са једним означеним као подразумеваним уређајем. Уколико желите да уређујете овај фајл ручно (а вероватно не желите),​ мораћете да стопирате //​**cupsd**//,​ **//​CUPS//​** системску услугу.
 +
 +Типичан унос би изгледао овако:
 +
 +<​file>​
 +
 +<Printer r1060>
 +Info Ricoh 1060
 +Location Downstairs
 +MakeModel Ricoh Aficio 1060 - CUPS+Gutenprint v5.2.6
 +DeviceURI lpd://​192.168.4.8
 +State Idle
 +StateTime 1316011347
 +Type 12308
 +Filter application/​vnd.cups-raw 0 -
 +Filter application/​vnd.cups-raster 100 rastertogutenprint.5.2
 +# standard-ish stuff below here
 +Accepting Yes
 +Shared No
 +JobSheets none none
 +QuotaPeriod 0
 +PageLimit 0
 +KLimit 0
 +OpPolicy default
 +ErrorPolicy stop-printer
 +</​Printer>​
 +</​file>​
 +
 +У овом примеру смо штампачу дали име r1060, идентификатор читљив за корисника је Ricoh 1060.
 +
 +Атрибут MakeModel је добијен из **//​lpinfo//​**,​ што даје списак свих драјвера за штампач доступних на вашем систему. Дакле, ако знате да имате Ricoh 1060 који желите да користите за штампање,​ потребно је покренути следећу команду као **//​root//​**:​
 +
 +<​code>​
 +
 +darkstar:~# lpinfo -m | grep 1060
 +</​code>​
 +
 +Ово ће излистсти инсталиране драјвере,​ тражећи низ знакова 1060:
 +
 +<​file>​
 +
 +gutenprint.5.2://​brother-hl-1060/​expert Brother HL-1060 - CUPS+Gutenprint v5.2.6
 +gutenprint.5.2://​ricoh-afc_1060/​expert Ricoh Aficio 1060 - CUPS+Gutenprint v5.2.6
 +</​file>​
 +
 +MakeModel је друга половина добијеног резултата;​ у овом случају то је Ricoh Aficio 1060 - CUPS+Gutenprint v5.2.6.
 +
 +Последњи кључни улаз је DeviceURI, или где се на мрежи (или физичкој локацији као што је УСБ) налази штампач. У овом примеру,​ ми користимо DeviceURI lpd: <​nowiki>//​ </​nowiki>​192.168.4.8 ​

In Other Languages
QR Code
QR Code sr:slackbook:printing (generated for current page)