Welcome to the Slackware Documentation Project

Разлике

Овде су приказане разлике између изабране ревизије и тренутне верзије странице.

Next revision
Previous revision
sr:slackbook:printing [2014/09/07 12:48 (UTC)]
slackmuz направљено
sr:slackbook:printing [2014/10/21 16:49 (UTC)] (тренутно)
slackmuz
Линија 4: Линија 4:
 ====== Штампање ====== ====== Штампање ======
  
-===== Одабир штампача =====+===== Бирање штампача ===== 
 + 
 +Линукс није одувек имао сјајну причу када су у питању штампачи. Дуги низ година,​ штампање је било слаба тачка за кориснике Линукса,​ и само је мали број штампача уредно функцинонисао. Данас, веома велики број штампача лепо функционише на Линуксу,​ мада има и оних који још не функционишу. Уколико купујете штампач,​ имајте на уму да јефтини млазни (енгл. ink-jet) модели нису тако добро подржани као скупљи ласерски штампачи. Уколико нисте сигурни по питању модела штампача,​ проверите на мрежи да ли су други корисници имали добра или лоша искуства са датим моделом. 
 + 
 +Многа од оваквих упозорења су можда и претерана,​ с обзиром да већина штампача функционише у Линуксу након повезивања и једноставног подешавања. Напредак у овом правцу је остварен у највећој мери захваљујући напорима **CUPS** система (Common UNIX Printing System). CUPS је систем штампања коришћен од стране Слаквера и многих других Линукс дистрибуција данас. ​Он примарно користи графичку процедуру подешавања којој се приступа преко веб прегледача. Да бисте подесили штампач преко CUPS-а, морате отворити веб прегледач као што је Фајерфокс,​ К-освајач,​ Линкс или други и посетити адресу [[ http://​localhost:​631|http://​localhost:​631]]. 
 + 
 +{{ :​slackbook:​cups-01.png?​850 |Choosing a Printer}} 
 + 
 +Видећете да CUPS конфигурише ваш ​штампач ​скоро ​аутоматски. Или, можда ћете увидети да је потребна додатна конфигурација. Да бисте научили како штампање функционише и како да конфигуришете штампач,​ наставите са читањем. 
 + 
 +===== Набављање драјвера ===== 
 + 
 +У основи,​ постоје три драјвера за штампаче:​ 
 + 
 +  - PostScript штампачи користе универзални језик PostScript-а за комуникацију са рачунарима. ​ Драјвер за ове штампаче углавном није потребан,​ с обзиром да је PostScript компатибилни подсистем,​ **//​Ghostscript//​**,​ већ инсталиран. 
 +  - Gutenprint су драјвери развијени од стране ГНУ/​Линукс програмера. Пружају подршку за отприлике 700 модела штампача. 
 +  - Произвођачи могу за своје штампаче да понуде Линукс драјвер. Ово ћете проверити ако посетите званичну веб страницу произвођача и потражите модел вашег штампача. 
 + 
 +С обзиром да је **//​gutenprint//​** већ инсталиран на Слакверу,​ преостају нам два начина инсталације драјвера:​ 
 + 
 +  - За драјвере произвођача,​ инсталација је обично иста као и инсталација било ког софтвера;​ користите **//​installpkg//​** или **//​rpm2tgz//​** да бисте инсталирали пакет. Обавезно прочитајте документацију која долази уз драјвер. 
 +  - За PostScript штампаче,​ не постоји "​инсталација"​ као таква; једноставно преузмите одговарајући //PPD// фајл и сместите га на видну локацију на вашем чврстом диску. 
 + 
 +Када инсталирате или преузмете неопходне компоненте,​ спремни сте да покренете **//​CUPS//​**. 
 + 
 +===== Подешавање штампача помоћу CUPS-а ===== 
 + 
 +Од сада па надаље,​ подешавање штампача се своди на праћење ,,​корак-по-корак''​ инструкција,​ али разумевање процеса конфигурације може помоћи да схватите шта у ствари CUPS ради. 
 + 
 +Фајл ///​etc/​cups/​printers.conf//​ се састоји из дефиниција које показују уређаје за штампање којима ваш рачунар може да приступи,​ са једним означеним као подразумеваним уређајем. Уколико желите да уређујете овај фајл ручно (а вероватно не желите),​ мораћете да стопирате //​**cupsd**//,​ **//​CUPS//​** системску услугу. 
 + 
 +Типичан унос би изгледао овако:​ 
 + 
 +<​file>​ 
 + 
 +<Printer r1060> 
 +Info Ricoh 1060 
 +Location Downstairs 
 +MakeModel Ricoh Aficio 1060 - CUPS+Gutenprint v5.2.6 
 +DeviceURI lpd://​192.168.4.8 
 +State Idle 
 +StateTime 1316011347 
 +Type 12308 
 +Filter application/​vnd.cups-raw 0 - 
 +Filter application/​vnd.cups-raster 100 rastertogutenprint.5.2 
 +# standard-ish stuff below here 
 +Accepting Yes 
 +Shared No 
 +JobSheets none none 
 +QuotaPeriod 0 
 +PageLimit 0 
 +KLimit 0 
 +OpPolicy default 
 +ErrorPolicy stop-printer 
 +</​Printer>​ 
 +</​file>​ 
 + 
 +У овом примеру смо штампачу дали име r1060, идентификатор читљив за корисника је Ricoh 1060. 
 + 
 +Атрибут MakeModel је добијен из **//​lpinfo//​**,​ што даје списак свих драјвера за штампач доступних на вашем систему. Дакле, ако знате да имате Ricoh 1060 који желите да користите за штампање,​ потребно је покренути следећу команду као **//​root//​**:​ 
 + 
 +<​code>​ 
 + 
 +darkstar:~# lpinfo -m | grep 1060 
 +</​code>​ 
 + 
 +Ово ће излистсти инсталиране драјвере,​ тражећи низ знакова 1060: 
 + 
 +<​file>​ 
 + 
 +gutenprint.5.2://​brother-hl-1060/​expert Brother HL-1060 - CUPS+Gutenprint v5.2.6 
 +gutenprint.5.2://​ricoh-afc_1060/​expert Ricoh Aficio 1060 - CUPS+Gutenprint v5.2.6 
 +</​file>​ 
 + 
 +MakeModel је друга половина добијеног резултата;​ у овом случају то је Ricoh Aficio 1060 - CUPS+Gutenprint v5.2.6. 
 + 
 +Последњи кључни улаз је DeviceURI, или где се на мрежи (или физичкој локацији као што је УСБ) налази штампач. У овом примеру,​ ми користимо DeviceURI lpd: <​nowiki>//​ </​nowiki>​192.168.4.8 ​

In Other Languages
QR Code
QR Code sr:slackbook:printing (generated for current page)