Enjoy Slackware 15.0!

Welcome to the Slackware Documentation Project

Ово је стара верзија документа!


This page is still work in progress
Страна је у изради

Управљање пакетима

Управљање пакетима је суштински део сваке Линукс дистрибуције. Сваки део софтвера који је укључен у Слеквер, поред многих алатки треће стране је дистрибуиран као изворни кôд који се компилује, али компиловање хиљаде различитих апликација и библиотека је досадно и одузима много времена. Зато већина корисника преферира инсталацију прекомпилираних пакета софтвера. Заправо, при инсталацији Слеквера, програм setup је првенствено радио примењујући алатке за управљање пакетима на листу пакета. Овде ћемо се позабавити различитим алаткама које се користе за руковање пакетима у Слекверу.

pkgtool

Најједноставнији начин за извршавање задатака који се тичу управљања пакетима је позивање pkgtool(8), сучеља којим управљате из изборника. pkgtool вам омогућује инсталацију и уклањање пакета као и преглед садржаја пакета, али и увид у списак тренутно инсталираних пакета, а све то у ncurses сучељу које је прилагођено кориснику.

pkgtool

pkgtool је погодан и једноставан начин за извршавање основних задатака, али за напредније задатке потребне су флексибилније алатке.

Инсталација, уклањање и надоградња пакета

Док pkgtool поентира на поузданости, installpkg(8) је способнији кад је у питању руковање задацима као што су брза инсталација једног пакета, инсталација комплетног сета пакета, или скриптовање и инсталација. installpkg узима списак пакета за инсталацију и једноставно их инсталира без постављања питања. Попут свих Слекверових алата за управљање пакетима, овај предпоставља да знате шта радите и не претендује да буде паметнији од вас. У својој најједноставнијој форми, installpkg узима списак пакета за инсталацију и ради управо оно што ви очекујете.

darkstar:~# installpkg blackbox-0.70.1-i486-2.txz
Verifying package blackbox-0.70.1-i486-2.txz.
Installing package blackbox-0.70.1-i486-2.txz:
PACKAGE DESCRIPTION:
# blackbox (Blackbox window manager)
#
# Blackbox is that fast, light window manager you have been looking for
# without all those annoying library dependencies.
#
# Also included in this package is the bbkeys utility for controlling
# keyboard shortcut commands from within Blackbox.
#
# The Blackbox home page is http://blackboxwm.sourceforge.net
#
Package blackbox-0.70.1-i486-2.txz installed.

Можете инсталирати више пакета одједном и користити џокере или знакове замене. Следећа команда ће инсталирати све из „N“ серије пакета са монтираног диска.

darkstar:~# installpkg /mnt/cdrom/slackware/n/*.txz

Можете видети који су све пакети инсталирани на вашем систему листајући садржај фасцикле /var/log/packages, где ће поред имена пакета бити приказана и верзија. Уколико треба да сазнате који су све појединачни фајлови инсталирани као део неког пакета, примените команду cat на пакет.

darkstar:~#cat /var/log/packages/foo-1.0-x86_64.txz

Ово ће дати излаз у коме ћете моћи да видите све од величине пакета, описа о сврси и функцији пакета (шта дати програм ради), имена и локације сваког фајла инсталираног као део пакета.


In Other Languages
Translations of this page?:
QR Code
QR Code sr:slackbook:package_management (generated for current page)