Enjoy Slackware 15.0!

Welcome to the Slackware Documentation Project

Ово је стара верзија документа!


This page is still work in progress
Страна је у изради

Управљање пакетима

Управљање пакетима је суштински део сваке Линукс дистрибуције. Сваки део софтвера који је укључен у Слеквер, поред многих алатки треће стране је дистрибуиран као изворни кôд који се компилује, али компиловање хиљаде различитих апликација и библиотека је досадно и одузима много времена. Зато већина корисника преферира инсталацију прекомпилираних пакета софтвера. Заправо, при инсталацији Слеквера, програм setup је првенствено радио примењујући алатке за управљање пакетима на листу пакета. Овде ћемо се позабавити различитим алаткама које су коришћене за руковање пакетима у Слекверу.

pkgtool

Најједноставнији начин за извршавање задатака који се тичу управљања пакетима је позивање pkgtool(8), сучеља којим управљате из изборника. pkgtool вам омогућује инсталацију и уклањање пакета као и преглед садржаја пакета, али и увид у списак тренутно инсталираних пакета, а све то у ncurses сучељу које је прилагођено кориснику.

pkgtool

pkgtool је погодан и једноставан начин за извршавање основних задатака, али за напредније задатке потребне су флексибилније алатке.

Инсталација, уклањање и надоградња пакета


In Other Languages
Translations of this page?:
QR Code
QR Code sr:slackbook:package_management (generated for current page)