Enjoy Slackware 15.0!

Welcome to the Slackware Documentation Project

Разлике

Овде су приказане разлике између изабране ревизије и тренутне верзије странице.

Постави везу ка овом компаративном приказу

Обе стране последње ревизије Претходна ревизија
Следећа ревизија
Претходна ревизија
Следећа ревизија Обе стране следеће ревизије
sr:slackbook:package_management [2013/04/24 21:35 (UTC)]
slackmuz
sr:slackbook:package_management [2013/04/27 16:25 (UTC)]
slackmuz
Линија 47: Линија 47:
 </code> </code>
  
-Ово ће дати излаз у коме ћете моћи да видите све од величине пакета, описа о сврси и функцији пакета (шта дати програм ради), имена и локације сваког фајла инсталираног као део пакета.+Ово ће дати излаз у коме ћете моћи да видите свеод величине пакета, описа о сврси и функцији пакета (шта дати програм ради), имена и локације сваког фајла инсталираног као део пакета. 
 + 
 +Уклањање пакета је подједнако лако као инсталирање. Као што можете предпоставити, команда за извршавање овог задатка је **//removepkg//**(8). Једноставно јој реците који пакет да уклони, и **//removepkg//** ће проверити садржај базе података пакета и уклниће све фајлове и директоријуме тог пакета. Уколико је одређени фајл укључен у више инсталираних пакета, биће прескочен и уколико у одређеном директоријуму има нових фајлова, директоријум ће бити остављен нетакнут. Зато уклањање пакета траје знатно дуже од инсталирања истих. 
 + 
 +<code> 
 +darkstar:~# removepkg blackbox-0.70.1-i486-2.txz 
 +</code> 
 + 
 +На крају, надоградња се врши једноставно помоћу команде (већ погађате) **//upgradepkg//**(8) која прво инсталира нови пакет па онда уклања фајлове и директоријуме који су преостали, а везани су за стари пакет. Битна ствар коју треба да запамтите је да  **//upgradepkg//** не проверава да ли је верзија претходно инсталираног пакета већа од верзије //"новог"//, тако да се иста команда може користити и за враћање пакета са нижом верзијом (енгл. downgrade). 
 + 
 +<code> 
 +darkstar:~# upgradepkg blackbox-0.70.1-i486-2.txz 
 + 
 ++============================================================================== 
 +| Upgrading blackbox-0.65.0-x86_64-4 package using 
 +./blackbox-0.70.1-i486-2.txz 
 ++============================================================================== 
 + 
 +Pre-installing package blackbox-0.70.1-i486-2... 
 + 
 +Removing package 
 +/var/log/packages/blackbox-0.65.0-x86_64-4-upgraded-2010-02-23,16:50:51... 
 +--> Deleting symlink /usr/share/blackbox/nls/POSIX 
 +--> Deleting symlink /usr/share/blackbox/nls/US_ASCII 
 +--> Deleting symlink /usr/share/blackbox/nls/de 
 +--> Deleting symlink /usr/share/blackbox/nls/en 
 +--> Deleting symlink /usr/share/blackbox/nls/en_GB 
 +... 
 +Package blackbox-0.65.0-x86_64-4 upgraded with new package 
 +./blackbox-0.70.1-i486-2.txz.</code> 
 + 
 +Све ове алатке имају корисне аргументе. На пример, аргумент //--root// ће навести команду **//installpkg//** да инсталира пакет у произвољни директоријум. Аргумент //--dry-run// ће упутити команду **//upgradepkg//** да вас једноставно обавести шта намерава да уради, а да притом не начини ниједну измену у вашем систему. За све детаље погледајте (као и увек) man странице. 
 + 
 +===== Формати компресије пакета ===== 
 + 
 +Раније су сви Слеквер пакети били компримовани помоћу **//gzip//**(1) алатке, што је био добар компромис између брзине компримовања и величине. Недавно је додата нова шема компримовања, па су и алатке за управљање пакетима надограђене. Данас су званични Слеквер пакети компримовани помоћу **//xz//** алатке и завршавају се .txz проширењем. Старији пакети (и многи пакети треће стране) и даље користе .tgz проширење. 
 + 
 +Треба нагласити да су .tgz и .txz (или, сажето .t?z фајлови) стандардна, неретка проширења за компримоване .tar фајлове. Ово има многе предности; лако се изграђују на скоро свим Јуникс системима (многи други формати пакета захтевају специјалне алате за изградњу), и једноставно се разграђују. 
 + 
 +Међутим, важно је схватити да то што су сви Слеквер пакети .t?z фајлови не значи да су и сви .t?z фајлови истовремено Слеквер пакети. **//Installpkg//** неће инсталирати сваки .t?z фајл, већ само Слеквер пакете.  
 + 
 +==== slackpkg ==== 
 + 
 +**//Slackpkg//** ја аутоматизована алатка за управљање Слеквер пакетима. До издања 12.1 Слеквера била је смештена у extra/, а од издања 12.2 у ap/ серији основне инсталације. 
 + 
 +Као што можете да користите **//installpkg//** за инсталирање Слеквер пакета из extra/ директоријума на инсталационом медијуму, **//slackpkg//** можете користити за свлачење пакета са интернета и инсталацију истих. Ово је посебно корисно за сигурносна ажурирања и надоградње значајних апликација које су постављене на Слекверовим серверима, које ћете можда почети да користите на свом систему. 
 + 
 +Без **//slackpkg//** алатке, процес би изгледа овако: 
 +  - Проверите у Слекверовој историји измена (енгл. changelog) да ли је ажурирање доступно. 
 +  - Пронађите у локалном Слекверовом огледалу везу за преузимање пакета 
 +  - Преузмите пакет на ваш чврсти диск. 
 +  - Користите **//installpkg//** или **//pkgtool//** за инсталацију преузетог пакета.  
 + 
 +Са **//slackpkg//** алатком, цео процес се састоји из следећег: 
 +  - Проверите у Слекверовој историји измена да ли је ажурирање за **//foo//** доступно. 
 +  - **slackpkg** //install// foo 
 + 
 +Очито, ово знатно поједностављује један овакав уобичајен задатак. 
 + 
 +Да бисте користили **//slackpkg//**, подесите Слеквер огледало уређујући фајл /etc/slackpkg/mirrors као root корисник. Пронађите огледало које одговара верзији и архитектури вашег Слеквера и откоментаришите га (уклоните знак тарабице (#) испред). Списак огледала нуди ftp и http приступ, али можете откоментарисати **само једно** огледало.  
 + 
 +Када одаберете једно огледало, ажурирајте списак удаљених фајлова покретањем иницијалне команде **slackpkg update**. Ово треба урадити увек када буде постављен нови пакет (редовно проверавајте Слекверову историју измена; погледајте [[sr:slackbook:tracking_updates|Праћење ажурирања]] за више информација). 
 + 
 +За претрагу пакета користите **slackpkg search**, а за инсталацију **slackpkg install**. 
 + 
 +Када инсталирате пакет помоћу **//slackpkg//**, исти можете уклонити или надоградити користећи **//pkgtool//** или друге команде за управљање пакетима као што је објашњено у [[#Инсталација, уклањање и надоградња пакета|Инсталација, уклањање и надоградња пакета]]. 
 + 
 +За више информација погледајте **//man//** странице за slackpkg(8) и slackpkg.conf(5), и посетите сајт [[http://www.slackpkg.org/|http://www.slackpkg.org/]]. 
 + 
 +==== rpm2tgz ====
  
  

In Other Languages
QR Code
QR Code sr:slackbook:package_management (generated for current page)