Enjoy Slackware 15.0!

Welcome to the Slackware Documentation Project

Разлике

Овде су приказане разлике између изабране ревизије и тренутне верзије странице.

Постави везу ка овом компаративном приказу

Обе стране последње ревизије Претходна ревизија
Следећа ревизија
Претходна ревизија
Последња ревизија Обе стране следеће ревизије
sr:slackbook:package_management [2013/04/20 19:02 (UTC)]
slackmuz
sr:slackbook:package_management [2013/04/27 16:42 (UTC)]
slackmuz
Линија 15: Линија 15:
  
 ===== Инсталација, уклањање и надоградња пакета===== ===== Инсталација, уклањање и надоградња пакета=====
 +
 +Док **//pkgtool//** поентира на поузданости, **//installpkg//**(8) је способнији кад је у питању руковање задацима као што су брза инсталација једног пакета, инсталација комплетног сета пакета, или скриптовање и инсталација. **//installpkg//** узима списак пакета за инсталацију и једноставно их инсталира без постављања питања. Попут свих Слекверових алата за управљање пакетима, овај предпоставља да знате шта радите и не претендује да буде паметнији од вас. У својој најједноставнијој форми, **//installpkg//** узима списак пакета за инсталацију и ради управо оно што ви очекујете.
 +
 +<code>
 +darkstar:~# installpkg blackbox-0.70.1-i486-2.txz
 +Verifying package blackbox-0.70.1-i486-2.txz.
 +Installing package blackbox-0.70.1-i486-2.txz:
 +PACKAGE DESCRIPTION:
 +# blackbox (Blackbox window manager)
 +#
 +# Blackbox is that fast, light window manager you have been looking for
 +# without all those annoying library dependencies.
 +#
 +# Also included in this package is the bbkeys utility for controlling
 +# keyboard shortcut commands from within Blackbox.
 +#
 +# The Blackbox home page is http://blackboxwm.sourceforge.net
 +#
 +Package blackbox-0.70.1-i486-2.txz installed.</code>
 +
 +Можете инсталирати више пакета одједном и користити џокере или знакове замене. Следећа команда ће инсталирати све из //"N"// серије пакета са монтираног диска.
 +
 +<code>
 +darkstar:~# installpkg /mnt/cdrom/slackware/n/*.txz</code>
 +
 +Можете видети који су све пакети инсталирани на вашем систему листајући садржај фасцикле /var/log/packages, где ће поред имена пакета бити приказана и верзија. Уколико треба да сазнате који су све појединачни фајлови инсталирани као део неког пакета, примените команду **//cat//** на пакет.
 +
 +<code>
 +
 +darkstar:~#cat /var/log/packages/foo-1.0-x86_64.txz
 +</code>
 +
 +Ово ће дати излаз у коме ћете моћи да видите све, од величине пакета, описа о сврси и функцији пакета (шта дати програм ради), имена и локације сваког фајла инсталираног као део пакета.
 +
 +Уклањање пакета је подједнако лако као инсталирање. Као што можете предпоставити, команда за извршавање овог задатка је **//removepkg//**(8). Једноставно јој реците који пакет да уклони, и **//removepkg//** ће проверити садржај базе података пакета и уклниће све фајлове и директоријуме тог пакета. Уколико је одређени фајл укључен у више инсталираних пакета, биће прескочен и уколико у одређеном директоријуму има нових фајлова, директоријум ће бити остављен нетакнут. Зато уклањање пакета траје знатно дуже од инсталирања истих.
 +
 +<code>
 +darkstar:~# removepkg blackbox-0.70.1-i486-2.txz
 +</code>
 +
 +На крају, надоградња се врши једноставно помоћу команде (већ погађате) **//upgradepkg//**(8) која прво инсталира нови пакет па онда уклања фајлове и директоријуме који су преостали, а везани су за стари пакет. Битна ствар коју треба да запамтите је да  **//upgradepkg//** не проверава да ли је верзија претходно инсталираног пакета већа од верзије //"новог"//, тако да се иста команда може користити и за враћање пакета са нижом верзијом (енгл. downgrade).
 +
 +<code>
 +darkstar:~# upgradepkg blackbox-0.70.1-i486-2.txz
 +
 ++==============================================================================
 +| Upgrading blackbox-0.65.0-x86_64-4 package using
 +./blackbox-0.70.1-i486-2.txz
 ++==============================================================================
 +
 +Pre-installing package blackbox-0.70.1-i486-2...
 +
 +Removing package
 +/var/log/packages/blackbox-0.65.0-x86_64-4-upgraded-2010-02-23,16:50:51...
 +--> Deleting symlink /usr/share/blackbox/nls/POSIX
 +--> Deleting symlink /usr/share/blackbox/nls/US_ASCII
 +--> Deleting symlink /usr/share/blackbox/nls/de
 +--> Deleting symlink /usr/share/blackbox/nls/en
 +--> Deleting symlink /usr/share/blackbox/nls/en_GB
 +...
 +Package blackbox-0.65.0-x86_64-4 upgraded with new package
 +./blackbox-0.70.1-i486-2.txz.</code>
 +
 +Све ове алатке имају корисне аргументе. На пример, аргумент //--root// ће навести команду **//installpkg//** да инсталира пакет у произвољни директоријум. Аргумент //--dry-run// ће упутити команду **//upgradepkg//** да вас једноставно обавести шта намерава да уради, а да притом не начини ниједну измену у вашем систему. За све детаље погледајте (као и увек) man странице.
 +
 +===== Формати компресије пакета =====
 +
 +Раније су сви Слеквер пакети били компримовани помоћу **//gzip//**(1) алатке, што је био добар компромис између брзине компримовања и величине. Недавно је додата нова шема компримовања, па су и алатке за управљање пакетима надограђене. Данас су званични Слеквер пакети компримовани помоћу **//xz//** алатке и завршавају се .txz проширењем. Старији пакети (и многи пакети треће стране) и даље користе .tgz проширење.
 +
 +Треба нагласити да су .tgz и .txz (или, сажето .t?z фајлови) стандардна, неретка проширења за компримоване .tar фајлове. Ово има многе предности; лако се изграђују на скоро свим Јуникс системима (многи други формати пакета захтевају специјалне алате за изградњу), и једноставно се разграђују.
 +
 +Међутим, важно је схватити да то што су сви Слеквер пакети .t?z фајлови не значи да су и сви .t?z фајлови истовремено Слеквер пакети. **//Installpkg//** неће инсталирати сваки .t?z фајл, већ само Слеквер пакете. 
 +
 +==== slackpkg ====
 +
 +**//Slackpkg//** ја аутоматизована алатка за управљање Слеквер пакетима. До издања 12.1 Слеквера била је смештена у extra/, а од издања 12.2 у ap/ серији основне инсталације.
 +
 +Као што можете да користите **//installpkg//** за инсталирање Слеквер пакета из extra/ директоријума на инсталационом медијуму, **//slackpkg//** можете користити за свлачење пакета са интернета и инсталацију истих. Ово је посебно корисно за сигурносна ажурирања и надоградње значајних апликација које су постављене на Слекверовим серверима, које ћете можда почети да користите на свом систему.
 +
 +Без **//slackpkg//** алатке, процес би изгледа овако:
 +  - Проверите у Слекверовој историји измена (енгл. changelog) да ли је ажурирање доступно.
 +  - Пронађите у локалном Слекверовом огледалу везу за преузимање пакета
 +  - Преузмите пакет на ваш чврсти диск.
 +  - Користите **//installpkg//** или **//pkgtool//** за инсталацију преузетог пакета. 
 +
 +Са **//slackpkg//** алатком, цео процес се састоји из следећег:
 +  - Проверите у Слекверовој историји измена да ли је ажурирање за **//foo//** доступно.
 +  - **slackpkg** //install// foo
 +
 +Очито, ово знатно поједностављује један овакав уобичајен задатак.
 +
 +Да бисте користили **//slackpkg//**, подесите Слеквер огледало уређујући фајл /etc/slackpkg/mirrors као root корисник. Пронађите огледало које одговара верзији и архитектури вашег Слеквера и откоментаришите га (уклоните знак тарабице (#) испред). Списак огледала нуди ftp и http приступ, али можете откоментарисати **само једно** огледало. 
 +
 +Када одаберете једно огледало, ажурирајте списак удаљених фајлова покретањем иницијалне команде **slackpkg update**. Ово треба урадити увек када буде постављен нови пакет (редовно проверавајте Слекверову историју измена; погледајте [[sr:slackbook:tracking_updates|Праћење ажурирања]] за више информација).
 +
 +За претрагу пакета користите **slackpkg search**, а за инсталацију **slackpkg install**.
 +
 +Када инсталирате пакет помоћу **//slackpkg//**, исти можете уклонити или надоградити користећи **//pkgtool//** или друге команде за управљање пакетима као што је објашњено у [[#Инсталација, уклањање и надоградња пакета|Инсталација, уклањање и надоградња пакета]].
 +
 +За више информација погледајте **//man//** странице за slackpkg(8) и slackpkg.conf(5), и посетите сајт [[http://www.slackpkg.org/|http://www.slackpkg.org/]].
 +
 +==== rpm2tgz ====
 +
 +Један од најприсутнијих формата пакета за Линукс софтвер је RPM; није необично наћи програмера који нуди своје апликације за преузимање у изворном кôду или у облику RPM фајла, и никако другачије. У овом случају имате три опције:
 +  - Изградити сопствени Слеквер пакет.
 +  - Компиловати и инсталирати директно из изворног кôда.
 +  - Конвертовати и инсталирати RPM пакет.
 +
 +

In Other Languages
QR Code
QR Code sr:slackbook:package_management (generated for current page)