[2024-feb-29] Sad news: Eric Layton aka Nocturnal Slacker aka vtel57 passed away on Feb 26th, shortly after hospitalization. He was one of our Wiki's most prominent admins. He will be missed.

Welcome to the Slackware Documentation Project

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

nl:slackware:liveslak [2016/06/03 23:45 (UTC)] – aangemaakt. alienbobnl:slackware:liveslak [2016/11/29 21:31 (UTC)] (huidige) – Tekst weer in sync met het engelstalige origineel. alienbob
Regel 8: Regel 8:
 Welkom bij de Slackware Live Edition! Dit is een versie van Slackware-current (binnenkort uit te brengen als versie 14.2), die kan worden gestart vanaf een DVD of een USB-stick. Het is een ISO-image bedoeld als een showcase van wat je zo allemaal met Slackware kunt doen. Slackware Live Edition bevat een standaard installatie, zonder extra of aangepaste pakketten of een andere kernel, maar wel met alle sterke punten van deze Linux distributie. De ISO wordt "from scratch" dus uit het niets gemaakt uit een lokale kopie van alle Slackware pakketen (die je tevoren moet downloaden), met hulp van de "liveslak" scripts. Welkom bij de Slackware Live Edition! Dit is een versie van Slackware-current (binnenkort uit te brengen als versie 14.2), die kan worden gestart vanaf een DVD of een USB-stick. Het is een ISO-image bedoeld als een showcase van wat je zo allemaal met Slackware kunt doen. Slackware Live Edition bevat een standaard installatie, zonder extra of aangepaste pakketten of een andere kernel, maar wel met alle sterke punten van deze Linux distributie. De ISO wordt "from scratch" dus uit het niets gemaakt uit een lokale kopie van alle Slackware pakketen (die je tevoren moet downloaden), met hulp van de "liveslak" scripts.
  
-Slackware Live Edition hoeft niet te worden geïnstalleerd op de harde schijf van een computer . Je kunt de Live versie op USB-stick met je meenemen in in je broekzak. Je hebt daarmee een voorgeconfigureerd Slackware OS dat in een minuut operationeel is op elke computer met een USB-poort waar je je handen op kunt leggen.+Slackware Live Edition hoeft niet te worden geïnstalleerd op de harde schijf van een computer (//maar je hebt die mogelijkheid wel als je dat wilt: middels het ''​setup2hd''​ script//) Je kunt de Live versie op USB-stick met je meenemen in in je broekzak. Je hebt daarmee een voorgeconfigureerd Slackware OS dat in een minuut operationeel is op elke computer met een USB-poort waar je je handen op kunt leggen.
  
 De USB-versie is "persistent" - wat betekent dat het Live Operating System je wijzigingen op de USB-stick opslaat. De CD/DVD versies (en de USB stick als je de persistentie niet aanzet) werken zonder persistentie, wat betekent dat alle wijzigingen die je doet tijdens het werken met het Live Operating System verloren gaan wanneer je de computer opnieuw start. De USB-versie is "persistent" - wat betekent dat het Live Operating System je wijzigingen op de USB-stick opslaat. De CD/DVD versies (en de USB stick als je de persistentie niet aanzet) werken zonder persistentie, wat betekent dat alle wijzigingen die je doet tijdens het werken met het Live Operating System verloren gaan wanneer je de computer opnieuw start.
Regel 62: Regel 62:
  
 Slackware Live Edition wijkt zo weinig mogelijk af van de manier waarop een reguliere Slackware opstart. Nadat je de Live boot fase afrondt en het eigenlijke Operating System gestart is log je in als gebruiker "live" Vanaf dat moment ben je in een gewone Slackware omgeving. Slackware Live Edition wijkt zo weinig mogelijk af van de manier waarop een reguliere Slackware opstart. Nadat je de Live boot fase afrondt en het eigenlijke Operating System gestart is log je in als gebruiker "live" Vanaf dat moment ben je in een gewone Slackware omgeving.
 +
 +
 +==== Opstarten van het Live OS ====
 +
 +
 +=== BIOS boot ===
 +
 +
 +Slackware Live Edition maakt gebruik van syslinux om de Linux kernel op BIOS computers op te starten. Beter gezegd, wordt de "isolinux" variant geïnstalleerd in het ISO image en de "extlinux" variant wordt geïnstalleerd in de Linux-partitie van de USB Live versie.
 +
 +Syslinux toont een grafisch boot menu met een mooie Slackware achtergrond en verschillende keuzemogelijkheden:
 +  * Start (SLACKWARE | PLASMA5 | XFCE | MATE) Live (afhankelijk van welke van de ISO's je boot)
 +  * Niet-Amerikaanse Keyboard selectie
 +  * Niet-Amerikaanse Taal selectie
 +  * Geheugentest met memtest86+
 +
 +Je kunt een toetsenbord layout kiezen die past bij je computer. Ook kun je Slackware opstarten in een andere taal dan het Engels.
 +Als je de US-Engels interfacetaal aanhoudt zul je waarschijnlijk nog steeds de tijdzone willen veranderen, omdat die standaard op UTC staat ingesteld. Je moet een aangepaste tijdzone handmatig opgeven door het toevoegen van "tz=JouwGeografie/JouwLokatie", omdat het syslinux bootmenu je niet een selectie van tijdzones biedt. In syslinux kun je de boot commandoregel bewerken door op <TAB> te drukken. Druk dan op <ENTER> om de computer op te starten na het doen van je wijzigingen of <ESC> om je bewerking ongedaan maken en terug te keren naar het menu.
 +
 +
 +=== UEFI boot ===
 +
 +
 +Op UEFI computers verzorgt Grub2 de boot en het zal een soortgelijk menu tonen (en met hetzelfde thema) als het Syslinux menu:
 +
 +  * Start (SLACKWARE | PLASMA5 | XFCE | MATE) Live (afhankelijk van welke van de ISO's je boot)
 +  * Niet-Amerikaanse Keyboard selectie
 +  * Niet-Amerikaanse Taal selectie
 +  * Niet-Amerikaanse Tijdzone selectie
 +  * Geheugentest met memtest86+
 +  * Hulp bij de opstart parameters
 +
 +Een Grub menu regel kan worden bewerkt door op de "e" toets te drukken. Na het maken van je wijzigingen op de boot commandline, druk je op <F10> om de computer op te starten. Om je wijzigingen te negeren, druk je op <ESC>.
 +
 +Een ander verschil tussen Syslinux en Grub2 menu's: in Grub2 kun je een niet-VS-toetsenbord, taal en/of tijdzone selecteren en daarna keer je telkens terug naar het hoofdmenu. Je moet nog steeds "Start SLACKWARE Live" kiezen om de computer op te starten. In het Syslinux menu brengt alleen het toetsenbord keuzemenu je terug naar het hoofdmenu. Echter, elke niet-Amerikaanse *taal* selectie resulteert onmiddellijk in het opstarten van Slackware Live; zonder terug te keren naar het hoofdmenu. Dit is een beperking van syslinux. Het zou exponentieel meer menu bestanden vereisen om een menu te construeren met meer keuzemogelijkheden. Grub2 ondersteunt variabelen die het gemakkelijk maken om de eigenschappen van een menu-item dynamisch te wijzigen.
  
  
Regel 84: Regel 119:
   -p | --persistence <name>  Niet-standaard naam van de 'persistente' directory   -p | --persistence <name>  Niet-standaard naam van de 'persistente' directory
                              of bestand (standaard naam is 'persistence').                              of bestand (standaard naam is 'persistence').
 +  -r|--refresh ​              Ververs de USB stick met de inhoud van de ISO.
 +                             Stick wordt niet geformatteerd, gebruikersgegevens worden niet geraakt.
   -u | --unattended          Script zal aflopen zonder enige interactie.   -u | --unattended          Script zal aflopen zonder enige interactie.
   -v | --verbose             Toon uitgebreide voortgangsberichten.   -v | --verbose             Toon uitgebreide voortgangsberichten.
Regel 177: Regel 214:
 kbd=fr xkb=ch,fr => kbd=fr xkb=ch,fr =>
   Voorbeeld van een aangepaste X toetsenbordindeling.   Voorbeeld van een aangepaste X toetsenbordindeling.
 +  De parameter xkb kan waarden "​XkbLayout,​XkbVariant,​XkbOptions"​ krijgen.
   De boot menu's zullen een aantal van deze automatisch configureren   De boot menu's zullen een aantal van deze automatisch configureren
   maar uiteraard kunnen de waarden handmatig nog worden aangepast.   maar uiteraard kunnen de waarden handmatig nog worden aangepast.
 +  Let op dat de optionele XkbOptions kan bestaan uit meerdere door komma's gescheiden waarden.
 +  De XkbLayout en XkbVariant waarden mogen geen komma bevatten.
 +  Je kunt ook enkel de XkbVariant instellen via bijvoorbeeld "​kbd=ch xkb=,​fr"
    
 livepw="eenstring" => livepw="eenstring" =>
Regel 282: Regel 323:
   Als je alle persistente data wilt negeren tijdens het opstarten,   Als je alle persistente data wilt negeren tijdens het opstarten,
   waaronder LUKS data, gebruik dan de boot parameters "nop luksvol=".   waaronder LUKS data, gebruik dan de boot parameters "nop luksvol=".
- + 
 +nop=wipe => 
 +  Wis alle gegevens in de persistentie directory of -container. 
 +  Nuttig ingeval de persistente gegevens corrupt geraakt zijn. 
 +  
 persistence=naam => persistence=naam =>
   Gebruik dit als je gebruik maakt van een ander   Gebruik dit als je gebruik maakt van een ander
Regel 550: Regel 595:
  -v                 Toon debug/error output.  -v                 Toon debug/error output.
  -z versie          Bepaal de Slackware versie (standaard: current).  -z versie          Bepaal de Slackware versie (standaard: current).
 + ​-G ​                ​Genereer ISO bestand vanuit bestaande directory structuur
  -H <hostnaam>      Hostnaam voor het Live OS (standaard: darkstar).  -H <hostnaam>      Hostnaam voor het Live OS (standaard: darkstar).
 + ​-M ​                Voeg multilib toe (enkel voor x86_64).
  -O <outfile>       Custom bestandsnaam van de ISO.  -O <outfile>       Custom bestandsnaam van de ISO.
  -R <runlevel>      Runlevel om mee op te starten (standaard: 4).  -R <runlevel>      Runlevel om mee op te starten (standaard: 4).
Regel 580: Regel 627:
 Sommige van de dingen die je kunt veranderen zijn: Sommige van de dingen die je kunt veranderen zijn:
   * De naam van de Desktop-variant (het script zelf kent "//SLACKWARE//", "//PLASMA5//", "//XFCE//", "//MATE//" en "//CINNAMON//"),   * De naam van de Desktop-variant (het script zelf kent "//SLACKWARE//", "//PLASMA5//", "//XFCE//", "//MATE//" en "//CINNAMON//"),
 +  * De naam van het gebruikersaccount (standaard is dat "//​live//"​),
   * De lijst(en) van de pakketten die je gebruikt voor je aangepaste distributie,   * De lijst(en) van de pakketten die je gebruikt voor je aangepaste distributie,
   * De naam van de distributie (standaard is dat "//slackware//"),   * De naam van de distributie (standaard is dat "//slackware//"),
Regel 595: Regel 643:
 # de  pakket locatie en pakket lijst definiëren. # de  pakket locatie en pakket lijst definiëren.
 #SEQ_CUSTOM="min,xbase,xapbase,xfcebase,cinelerra" #SEQ_CUSTOM="min,xbase,xapbase,xfcebase,cinelerra"
 +
 +# OPTIE:
 +# Gebruik een andere naam dan "​min" voor de pakkettenlijst die de generieke kernel bevat:
 +#​MINLIST="​min"
  
 # OPTIE: # OPTIE:
 # Je aangepaste distro naam (zichtbaar in het opstartscherm en bestandsnamen): # Je aangepaste distro naam (zichtbaar in het opstartscherm en bestandsnamen):
 #DISTRO="cinelerra" #DISTRO="cinelerra"
 +
 +# OPTIE:
 +# Naam van het 'live'​ gebruikersaccount in de Live omgeving:
 +#​LIVEUID="​live"
  
 # OPTIE: # OPTIE:
Regel 689: Regel 745:
   - Voorbeeld van een systeem module: 0099-slackware_zzzconf-14.2-x86_64.sxz   - Voorbeeld van een systeem module: 0099-slackware_zzzconf-14.2-x86_64.sxz
   - Voorbeeld van een optionele module: 0060-nvidia-352.79_4.4.12-14.2-x86_64.sxz   - Voorbeeld van een optionele module: 0060-nvidia-352.79_4.4.12-14.2-x86_64.sxz
- 
- 
-=== BIOS boot === 
- 
- 
-Slackware Live Edition maakt gebruik van syslinux om de Linux kernel op BIOS computers op te starten. Beter gezegd, wordt de "isolinux" variant geïnstalleerd in het ISO image en de "extlinux" variant wordt geïnstalleerd in de Linux-partitie van de USB Live versie. 
- 
-Syslinux toont een grafisch boot menu met een mooie Slackware achtergrond en verschillende keuzemogelijkheden: 
-  * Start (SLACKWARE | PLASMA5 | XFCE | MATE) Live (afhankelijk van welke van de ISO's je boot) 
-  * Niet-Amerikaanse Keyboard selectie 
-  * Niet-Amerikaanse Taal selectie 
-  * Geheugentest met memtest86+ 
- 
-Je kunt een toetsenbord layout kiezen die past bij je computer. Ook kun je Slackware opstarten in een andere taal dan het Engels. 
-Als je de US-Engels interfacetaal aanhoudt zul je waarschijnlijk nog steeds de tijdzone willen veranderen, omdat die standaard op UTC staat ingesteld. Je moet een aangepaste tijdzone handmatig opgeven door het toevoegen van "tz=JouwGeografie/JouwLokatie", omdat het syslinux bootmenu je niet een selectie van tijdzones biedt. In syslinux kun je de boot commandoregel bewerken door op <TAB> te drukken. Druk dan op <ENTER> om de computer op te starten na het doen van je wijzigingen of <ESC> om je bewerking ongedaan maken en terug te keren naar het menu. 
- 
- 
-=== UEFI boot === 
- 
- 
-Op UEFI computers verzorgt Grub2 de boot en het zal een soortgelijk menu tonen (en met hetzelfde thema) als het Syslinux menu: 
- 
-  * Start (SLACKWARE | PLASMA5 | XFCE | MATE) Live (afhankelijk van welke van de ISO's je boot) 
-  * Niet-Amerikaanse Keyboard selectie 
-  * Niet-Amerikaanse Taal selectie 
-  * Niet-Amerikaanse Tijdzone selectie 
-  * Geheugentest met memtest86+ 
-  * Hulp bij de opstart parameters 
- 
-Een Grub menu regel kan worden bewerkt door op de "e" toets te drukken. Na het maken van je wijzigingen op de boot commandline, druk je op <F10> om de computer op te starten. Om je wijzigingen te negeren, druk je op <ESC>. 
- 
-Een ander verschil tussen Syslinux en Grub2 menu's: in Grub2 kun je een niet-VS-toetsenbord, taal en/of tijdzone selecteren en daarna keer je telkens terug naar het hoofdmenu. Je moet nog steeds "Start SLACKWARE Live" kiezen om de computer op te starten. In het Syslinux menu brengt alleen het toetsenbord keuzemenu je terug naar het hoofdmenu. Echter, elke niet-Amerikaanse *taal* selectie resulteert onmiddellijk in het opstarten van Slackware Live; zonder terug te keren naar het hoofdmenu. Dit is een beperking van syslinux. Het zou exponentieel meer menu bestanden vereisen om een menu te construeren met meer keuzemogelijkheden. Grub2 ondersteunt variabelen die het gemakkelijk maken om de eigenschappen van een menu-item dynamisch te wijzigen. 
  
  
Afdrukken/exporteren
 nl:slackware:liveslak ()