Welcome to the Slackware Documentation Project

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
nl:slackware:install [2013/05/23 18:56 (UTC)]
whiz [Configure]
nl:slackware:install [2013/05/24 21:17 (UTC)] (huidige)
whiz [Source]
Regel 197: Regel 197:
  
 Hier kunt u aangeven waar het installatie programma de slackware packages kan vinden. De meest gebruikte methode is de slackware DVD of CD's, maar er zijn nog verscheidene andere methodes beschikbaar. Als u de packages heeft geïnstalleerd op een partitie die u in de vorige stap heeft toegevoegd, dan kunt u installeren vanaf deze partitie of een voor gemounte directory. (Het kan zijn dat u deze partitie eerst moet mounten met mount.) Tevens biedt slackware diverse netwerk opties zoals NFS shares, FTP, HTTP, en Samba. Als u een netwerk installatie kiest vraagt slackware om TCP/IP informatie. Hier onder laten we de installatie vanaf DVD zien, maar andere methodes zijn gelijkwaardig. Hier kunt u aangeven waar het installatie programma de slackware packages kan vinden. De meest gebruikte methode is de slackware DVD of CD's, maar er zijn nog verscheidene andere methodes beschikbaar. Als u de packages heeft geïnstalleerd op een partitie die u in de vorige stap heeft toegevoegd, dan kunt u installeren vanaf deze partitie of een voor gemounte directory. (Het kan zijn dat u deze partitie eerst moet mounten met mount.) Tevens biedt slackware diverse netwerk opties zoals NFS shares, FTP, HTTP, en Samba. Als u een netwerk installatie kiest vraagt slackware om TCP/IP informatie. Hier onder laten we de installatie vanaf DVD zien, maar andere methodes zijn gelijkwaardig.
 +
 {{ :​slackware:​install:​24-source-bl.png?​nolink |}} {{ :​slackware:​install:​24-source-bl.png?​nolink |}}
-{{ :​slackware:​install:​25-scan-dvd-bl.png?​nolink |}} 
-{{ :​slackware:​install:​26-scanning-bl.png?​nolink |}} 
  
 ==== Select ==== ==== Select ====
Regel 223: Regel 222:
 Als eerste wordt u waarschijnlijk gevraagd om een opstart diskette te maken. In het verleden was dit in het algemeen een 1.44MB floppy diskette, maar omdat de linux kernel tegenwoordig te groot is voor een floppy diskette biedt slackware aan een opstart usb geheugen stick te maken. Hiervoor moet u computer wel de mogelijkheid hebben om van usb op te starten (de meeste nieuwe computers bieden deze mogelijkheid). Als u geen gebruik wilt maken van LILO of een andere tradionele boat loader (boat loader is een klein programma dat u laat kiezen welk besturings systeem er geladen moet worden en welke opties er moeten worden meegegeven aan het te laden besturings systeem), dan wordt u aangeraden een opstart usb stick te maken. Let op als u dit doet dan wordt alles op de usb stick die u hiervoor gebruikt gewist. Als eerste wordt u waarschijnlijk gevraagd om een opstart diskette te maken. In het verleden was dit in het algemeen een 1.44MB floppy diskette, maar omdat de linux kernel tegenwoordig te groot is voor een floppy diskette biedt slackware aan een opstart usb geheugen stick te maken. Hiervoor moet u computer wel de mogelijkheid hebben om van usb op te starten (de meeste nieuwe computers bieden deze mogelijkheid). Als u geen gebruik wilt maken van LILO of een andere tradionele boat loader (boat loader is een klein programma dat u laat kiezen welk besturings systeem er geladen moet worden en welke opties er moeten worden meegegeven aan het te laden besturings systeem), dan wordt u aangeraden een opstart usb stick te maken. Let op als u dit doet dan wordt alles op de usb stick die u hiervoor gebruikt gewist.
  
-{{ :slackware:usb_boot_stick_cl.png?nolink |}}+{{ :slackware:install:​33-usb-boot-bl.png?nolink |}}
  
 Vrijwel iedereen zal de LInux LOader willen installeren,​ LILO. LILO zorgt ervoor dat de Linux kernel wordt geladen. Zonder een boot loader, kunt u uw nieuwe Slackware systeem niet opstarten. Slackware biedt een aantal verschillende opties hiervoor. De simpele methode tracht LILO automatisch te configureren voor uw computer en werkt over het algemeen goed. Zeker als Slackware het enige besturingsysteem is op uw computer. Als u de simpele methode niet vertrouwd of precies wil weten hoe u LILO kunt configureren. Kunt u kiezen voor de expert methode. Deze methode zal u in stappen door de setup helpen en biedt u opties voor het opstarten van verschillende besturingsystemen die op uw computer staan. Tevens heeft u de mogelijkheid kernel parameters toe te voegen. Vrijwel iedereen zal de LInux LOader willen installeren,​ LILO. LILO zorgt ervoor dat de Linux kernel wordt geladen. Zonder een boot loader, kunt u uw nieuwe Slackware systeem niet opstarten. Slackware biedt een aantal verschillende opties hiervoor. De simpele methode tracht LILO automatisch te configureren voor uw computer en werkt over het algemeen goed. Zeker als Slackware het enige besturingsysteem is op uw computer. Als u de simpele methode niet vertrouwd of precies wil weten hoe u LILO kunt configureren. Kunt u kiezen voor de expert methode. Deze methode zal u in stappen door de setup helpen en biedt u opties voor het opstarten van verschillende besturingsystemen die op uw computer staan. Tevens heeft u de mogelijkheid kernel parameters toe te voegen.
  
-{{ :slackware:setup_lilo_cl.png?nolink |}}+{{ :slackware:install:​34-install-lilo-bl.png?nolink |}}
  
 Hier kunt u de de muis voor de console instellen en activeren. De console is het tekstscherm dat u ook ziet bij het starten van de installatie. De console en de grafische desktop hebben ieder hun eigen aansturing voor de muis. Door de console muis te activeren kunt u eenvoudig kopiëren en plakken in de Slackware console. De meeste gebruikers zullen een van de eerste drie opties kiezen, maar er zijn vele mogelijkheden,​ zelfs antieke seriële twee-knops muizen worden ondersteund. Hier kunt u de de muis voor de console instellen en activeren. De console is het tekstscherm dat u ook ziet bij het starten van de installatie. De console en de grafische desktop hebben ieder hun eigen aansturing voor de muis. Door de console muis te activeren kunt u eenvoudig kopiëren en plakken in de Slackware console. De meeste gebruikers zullen een van de eerste drie opties kiezen, maar er zijn vele mogelijkheden,​ zelfs antieke seriële twee-knops muizen worden ondersteund.
 +
 +{{ :​slackware:​install:​48-mouse-bl.png?​nolink |}}
  
 De volgende stap in de installatie is de netwerk configuratie. Als u het netwerk niet op dit moment wilt configureren,​ kunt u het overslaan. Anders wordt u gevraagd de computernaam voor u computer in te geven. Hier moet u niet de domein naam opgeven alleen dec computernaam. De volgende stap in de installatie is de netwerk configuratie. Als u het netwerk niet op dit moment wilt configureren,​ kunt u het overslaan. Anders wordt u gevraagd de computernaam voor u computer in te geven. Hier moet u niet de domein naam opgeven alleen dec computernaam.
 +
 +{{ :​slackware:​install:​50-network-bl.png?​nolink |}}
  
 In het volgende scherm wordt u gevraagd de domein naam op te geven, zoals voorbeeld.org. Met behulp van de computernaam en de domeinnaam kunt u communiceren met de computers in uw netwerk als u een interne DNS service draait of een /etc/hosts bestand bijhoudt. In het volgende scherm wordt u gevraagd de domein naam op te geven, zoals voorbeeld.org. Met behulp van de computernaam en de domeinnaam kunt u communiceren met de computers in uw netwerk als u een interne DNS service draait of een /etc/hosts bestand bijhoudt.
 +
 +{{ :​slackware:​install:​52-domain-bl.png?​nolink |}}
  
 U heeft drie opties bij het de instellingen voor uw ip adres. U kunt een vast ip opgeven, u kunt gebruik maken van dhcp of u kunt een loopback verbinding configureren. De eenvoudigste en meest gebruikte optie is  het laten toewijzen van een ip adres door een dhcp server. In de praktijk resulteert dit in een consistent ip adres, doordat zowel dhcpd en dhclient initieel proberen hetzelfde adres aan te vragen als dat ze de vorige keer hebben gekregen. Als het ip adres niet beschikbaar is dan krijgt de computer een nieuw ip adres, maar in kleine netwerken gebeurt dit vrijwel nooit. U heeft drie opties bij het de instellingen voor uw ip adres. U kunt een vast ip opgeven, u kunt gebruik maken van dhcp of u kunt een loopback verbinding configureren. De eenvoudigste en meest gebruikte optie is  het laten toewijzen van een ip adres door een dhcp server. In de praktijk resulteert dit in een consistent ip adres, doordat zowel dhcpd en dhclient initieel proberen hetzelfde adres aan te vragen als dat ze de vorige keer hebben gekregen. Als het ip adres niet beschikbaar is dan krijgt de computer een nieuw ip adres, maar in kleine netwerken gebeurt dit vrijwel nooit.
 +
 +{{ :​slackware:​install:​53-config-bl.png?​nolink |}}
  
 Als de dhcp server in uw netwerk een specifieke dhcp computernaam vereist voordat u een ip adres kunt krijgen. Kunt u dat opgeven in het Set DHCP Hostname scherm. Als de dhcp server in uw netwerk een specifieke dhcp computernaam vereist voordat u een ip adres kunt krijgen. Kunt u dat opgeven in het Set DHCP Hostname scherm.
 +
 +{{ :​slackware:​install:​54-dhcp-bl.png?​nolink |}}
  
 Voor een vast ip adres moet u de volgende gegevens opgeven: Voor een vast ip adres moet u de volgende gegevens opgeven:
Regel 250: Regel 259:
 Het laatste scherm voor de vaste ip configuratie is een bevestigingsscherm,​ waar u de instellingen kunt accepteren, wijzigen of de ip adres configuratie opnieuw kunt starten als u bijvoorbeeld besluit om toch dhcp te gebruiken. Het laatste scherm voor de vaste ip configuratie is een bevestigingsscherm,​ waar u de instellingen kunt accepteren, wijzigen of de ip adres configuratie opnieuw kunt starten als u bijvoorbeeld besluit om toch dhcp te gebruiken.
   ​   ​
 +{{ :​slackware:​install:​55-confirm-bl.png?​nolink |}}
 +
 Uw netwerk configuratie is nu klaar. In het volgende scherm kunt u opgeven welke services gestart moeten worden bij het opstarten van uw computer. Rechts naast de service naam kunt u een beschrijving lezen zodat u kunt beslissen of u de desbetreffende service wilt activeren. Dit kunt u later altijd weer wijzigen met pkgtool > Setup > Services. Uw netwerk configuratie is nu klaar. In het volgende scherm kunt u opgeven welke services gestart moeten worden bij het opstarten van uw computer. Rechts naast de service naam kunt u een beschrijving lezen zodat u kunt beslissen of u de desbetreffende service wilt activeren. Dit kunt u later altijd weer wijzigen met pkgtool > Setup > Services.
  
-Het startup services venster waarschuwt u alleen services te activeren die u daadwerkelijk gebruikt. Dit verkort ​nietm alleen de tijd die u computer nodig heeft om op te starten, maar zorgt er tevens voor dat u systeem veiliger is.+{{ :​slackware:​install:​56-services-bl.png?​nolink |}} 
 + 
 +Het startup services venster waarschuwt u alleen services te activeren die u daadwerkelijk gebruikt. Dit verkort ​niet alleen de tijd die u computer nodig heeft om op te starten, maar zorgt er tevens voor dat u systeem veiliger is.
  
 Iedere computer dient de tijd bij te houden, hoe weet Slackware welke tijdzone hij moet gebruiken? Nou, dat dient u op te geven en daar is het volgende scherm voor. Als uw computers hardware klok staat op utc (gecoördineerde wereldtijd) moet u dat selecteren. De meeste hardware klokken staan echter niet op utc. U kunt eenvoudig uw tijdzone kiezen uit de lijst en klaar bent u. Iedere computer dient de tijd bij te houden, hoe weet Slackware welke tijdzone hij moet gebruiken? Nou, dat dient u op te geven en daar is het volgende scherm voor. Als uw computers hardware klok staat op utc (gecoördineerde wereldtijd) moet u dat selecteren. De meeste hardware klokken staan echter niet op utc. U kunt eenvoudig uw tijdzone kiezen uit de lijst en klaar bent u.
 +
 +{{ :​slackware:​install:​60-timezone-bl.png?​nolink |}}
  
 Als u de X disk set heeft geselecteerd,​ wordt u nu gevraagd welke window manager of desktop omgeving u wilt gebruiken. U keuze hier heeft betrekking op alle gebruikers van uw computer, tenzij een gebruiker besluit ''​xwmconfig(1)''​ te draaien en een andere te kiezen. U hoeft niet bezorgd te zijn als de opties die u hieronder ziet niet overeenkomen met degene die slackware u biedt. Xwmconfig laat alleen de geïnstalleerde opties zien, als u ervoor gekozen heeft de "​KDE"​ disk set over te slaan, zal kde niet bij de opties staan. Als u de X disk set heeft geselecteerd,​ wordt u nu gevraagd welke window manager of desktop omgeving u wilt gebruiken. U keuze hier heeft betrekking op alle gebruikers van uw computer, tenzij een gebruiker besluit ''​xwmconfig(1)''​ te draaien en een andere te kiezen. U hoeft niet bezorgd te zijn als de opties die u hieronder ziet niet overeenkomen met degene die slackware u biedt. Xwmconfig laat alleen de geïnstalleerde opties zien, als u ervoor gekozen heeft de "​KDE"​ disk set over te slaan, zal kde niet bij de opties staan.
Regel 261: Regel 276:
  
 De laatste configuratie stap is het instellen van een root wachtwoord. De root gebruiker is de "super user" in Slackware en alle andere unix achtige besturingssystemen. U kunt root zien als de systeembeheerder. Root weet alles, ziet alles en kan alles doen. Daarom is het belangrijk een sterk wachtwoord voor root te kiezen. ​ De laatste configuratie stap is het instellen van een root wachtwoord. De root gebruiker is de "super user" in Slackware en alle andere unix achtige besturingssystemen. U kunt root zien als de systeembeheerder. Root weet alles, ziet alles en kan alles doen. Daarom is het belangrijk een sterk wachtwoord voor root te kiezen. ​
 +
 +{{ :​slackware:​install:​65-pw-ready-bl.png?​nolink |}}
    
 Als u deze laatste stap heeft afgerond, kunt u het installatie programma verlaten en de computer opnieuw opstarten met welbekende **CTRL + ALT + DELETE**. verwijder de slackware installatie media en als alles goed is gegaan zal de computer opstarten in uw nieuwe Slackware systeem. Als er iets mis gaat, heeft u wellicht de LILO configuratie over geslagen of daar een foutje bij gemaakt. Als u deze laatste stap heeft afgerond, kunt u het installatie programma verlaten en de computer opnieuw opstarten met welbekende **CTRL + ALT + DELETE**. verwijder de slackware installatie media en als alles goed is gegaan zal de computer opstarten in uw nieuwe Slackware systeem. Als er iets mis gaat, heeft u wellicht de LILO configuratie over geslagen of daar een foutje bij gemaakt.
 +
 +{{ :​slackware:​install:​69-first-boot.png?​nolink |}}
 ===== Sources ===== ===== Sources =====
  
   * Original source: http://​www.slackbook.org/​beta/#​ch_install (authors: Alan Hicks, Chris Lumens, David Cantrell, Logan Johnson)   * Original source: http://​www.slackbook.org/​beta/#​ch_install (authors: Alan Hicks, Chris Lumens, David Cantrell, Logan Johnson)
   * Vertaling (Emilio Hodge)   * Vertaling (Emilio Hodge)

In andere talen
QR Code
QR Code nl:slackware:install (generated for current page)