The Wiki has moved to new hardware, and the old server died.

Welcome to the Slackware Documentation Project

Ово је стара верзија документа!


Страница је у изради
This page is still work in progress

Штампање

Бирање штампача

Линукс није одувек имао сјајну причу када су у питању штампачи. Дуги низ година, штампање је било слаба тачка за кориснике Линукса, и само је мали број штампача уредно функцинонисао. Данас, веома велики број штампача лепо функционише на Линуксу, мада има и оних који још не функционишу. Уколико купујете штампач, имајте на уму да јефтини млазни (енгл. ink-jet) модели нису тако добро подржани као скупљи ласерски штампачи. Уколико нисте сигурни по питању модела штампача, проверите на мрежи да ли су други корисници имали добра или лоша искуства са датим моделом.

Многа од оваквих упозорења су можда и претерана, с обзиром да већина штампача функционише у Линуксу након повезивања и једноставног подешавања. Напредак у овом правцу је остварен у највећој мери захваљујући напорима CUPS система (Common UNIX Printing System). CUPS је систем штампања коришћен од стране Слаквера и многих других Линукс дистрибуција данас. Он примарно користи графичку процедуру подешавања којој се приступа преко веб прегледача. Да бисте подесили штампач преко CUPS-а, морате отворити веб прегледач као што је Фајерфокс, К-освајач, Линкс или други и посетити адресу http://localhost:631.

Choosing a Printer

Видећете да CUPS конфигурише ваш штампач скоро аутоматски. Или, можда ћете увидети да је потребна додатна конфигурација. Да бисте научили како штампање функционише и како да конфигуришете штампач, наставите са читањем.

Набављање драјвера

У основи, постоје три драјвера за штампаче:

  1. PostScript штампачи користе универзални језик PostScript-а за комуникацију са рачунарима. Драјвер за ове штампаче углавном није потребан, с обзиром да је PostScript компатибилни подсистем, Ghostscript, већ инсталиран.
  2. Gutenprint су драјвери развијени од стране ГНУ/Линукс програмера. Пружају подршку за отприлике 700 модела штампача.
  3. Произвођачи могу за своје штампаче да понуде Линукс драјвер. Ово ћете проверити ако посетите званичну веб страницу произвођача и потражите модел вашег штампача.

С обзиром да је gutenprint већ инсталиран на Слакверу, преостају нам два начина инсталације драјвера:

  1. За драјвере произвођача, инсталација је обично иста као и инсталација било ког софтвера; користите installpkg или rpm2tgz да бисте инсталирали пакет. Обавезно прочитајте документацију која долази уз драјвер.
  2. За PostScript штампаче, не постоји ,,инсталација'' као таква; једноставно преузмите одговарајући PPD фајл и сместите га на видну локацију на вашем чврстом диску.

Када инсталирате или преузмете неопходне компоненте, спремни сте да покренете CUPS.

Подешавање штампача помоћу CUPS-а


In Other Languages
Translations of this page?:
QR Code
QR Code sr:slackbook:printing (generated for current page)