This translation is older than the original page and might be outdated. See what has changed.
sr:slackbook:linux_kernel - SlackDocs
The Wiki has moved to new hardware, and the old server died.

Welcome to the Slackware Documentation Project

Ово је стара верзија документа!


This page is still work in progress
Страница је у изради

Линукс кернел

Шта кернел ради?

Вероватно сте чули да људи причају о компиловању кернела или изградњи кернела, али шта је заправо кернел и шта он ради? Кернел је средиште вашег рачунара. То је основа целог оперативног система. Кернел представља мост између хардвера и апликација. Ово значи да је кернел (обично) једини део софтвера одговоран за руковођење хардверским компонентама вашег рачунара. Кернел налаже јединици чврстог диска претрагу за одређеним током података. Кернел налаже вашем мрежном уређају да преноси брзе промене напона. Кернел такође ослушкује хардвер. Када мрежни уређај детектује информације које шаље удаљени рачунар, он те информације проследи кернелу. Ово кернел чини најважнијим појединачним делом софтвера на вашем рачунару као и најкомплекснијим.

Рад са модулима

Комплексност модерног линукс језгра је запањујућа. Некомпримовани изворни кôд језгра тежи приближно 400 МБ. Постоје хиљаде развијача, стотине опција, и када све буде изграђено заједно, кернел би могао сâм да пређе величину од 100 МБ. Како би се величина језгра смањила (као и количина меморије са директним приступом (енгл. RAM) потребне за кернел), већина опција су изграђене као модули. Ове модуле можете посматрати као драјвере за уређај који могу бити укључени или уклоњени из језгра по жељи. Истина, многи од њих уопште не представљају драјвере за уређај, али садрже подршку за ствари као што су мрежни протоколи, сигурносне мере, па чак и системе датотека. Укратко, скоро сваки део линукс језгра може бити изграђен као учитавајући модул.

Веома је битно упамтити да Слеквер аутоматски регулише учитавање већине модула. Када се систем покрене, udevd(8) се стартује и почиње испитивање вашег системског хардвера. За сваки пронађени уређај, учитава се одговарајући модул и креира се чвориште уређаја у /dev. Ово значи да нећете морати да учитавате било који модул како бисте користили ваш рачунар, али повремено ће то бити непходно учинити.

Дакле који модули су тренутно учитани и како их учитати или уклонити? Срећом, имамо читав комплет алата за ово. Као што можете предпоставити, алат за листање модула је lsmod(8).

darkstar:~# lsmod
Module         Size Used by
nls_utf8        1952 1 
cifs         240600 2 
i915         168584 2 
drm          168128 3 i915
i2c_algo_bit      6468 1 i915
tun          12740 1 
... многе линије су изостављене ...

Поред тога што вам показује који су модули учитани, приказује и величину сваког модула као и који га други модули користе.

Постоје две апликације за учитавање модула: insmod(8) и modprobe(8). Обе ће улитати модуле и пријавити грешке (као што је учитавање модула за уређај који није присутан у вашем систему), али modprobe је пожељнији јер може да учита зависности модула. Коришћење обе апликације је исправно.

darkstar:~# insmod ext3
darkstar:~# modprobe ext4
darkstar:~# lsmod | grep ext
ext4         239928 1 
jbd2          59088 1 ext4
crc16          1984 1 ext4
ext3         139408 0 
jbd          48520 1 ext3
mbcache         8068 2 ext4,ext3

Уклањање модула може да буде тежак процес, и опет имамо два програма за уклањање: rmmod(8) и modprobe. Како бисте уклонили модул са modprobe, морате да користите -r аргумент.

darkstar:~# rmmod ext3
darkstar:~# modprobe -r ext4
darkstar:~# lsmod | grep ext

Компиловање кернела и зашто бисте то урадили

Многи корисници Слеквера неће никад морати да компилују кернел. Огромна и генеричка језгра садрже сву подршку која вам требати.

Међутим, неки корисници ће морати да компилују кернел. Уколико ваш рачунар има најновији хардвер, нова верзија кернела може да понуди бољу подршку. Понекад ће бити доступна закрпа за кернел која ће исправити проблем који сте искусили. У овим случајевима је компиловање кернела оправдано. Корисници који желе последњу верзију кернела или верују да ће им коришћење прилагођеног кернела дати боље перформансе, могу надоградити језгро, али највероватније неће уочити веће промене.

Уколико сматрате да је компиловање сопственог кернела нешто што желите или вам је потребно, овај одељак ће вам бити водич. Компиловање кернела није компликован процес, али могуће је начинити одређене грешке које могу да спрече покретање вашег рачунара и доведу до већих фрустрација.

Први корак треба да буде провера да ли имате инсталиран изворни кôд језгра на ваш систем. Тражени пакет се налази у „k“ директоријуму на инсталационом диску, а другу верзију можете преузети са http://www.kernel.org/. Традиционално, извор кернела се налази у /usr/src/linux и представља симболичку везу до одређеног издања кернела који користите, али ово није искључиво правило. Изворни кôд језгра можете да поставите било где без проблема.


In Other Languages
Translations of this page?:
QR Code
QR Code sr:slackbook:linux_kernel (generated for current page)