This translation is older than the original page and might be outdated. See what has changed.
sr:slackbook:linux_kernel - SlackDocs

Welcome to the Slackware Documentation Project

Ово је стара верзија документа!


This page is still work in progress
Страница је у изради

Линукс кернел

Шта кернел ради?

Вероватно сте чули да људи причају о компиловању кернела или изградњи кернела, али шта је заправо кернел и шта он ради? Кернел је средиште вашег рачунара. То је основа целог оперативног система. Кернел представља мост између хардвера и апликација. Ово значи да је кернел (обично) једини део софтвера одговоран за руковођење хардверским компонентама вашег рачунара. Кернел налаже јединици чврстог диска претрагу за одређеним током података. Кернел налаже вашем мрежном уређају да преноси брзе промене напона. Кернел такође ослушкује хардвер. Када мрежни уређај детектује информације које шаље удаљени рачунар, он те информације проследи кернелу. Ово кернел чини најважнијим појединачним делом софтвера на вашем рачунару као и најкомплекснијим.

Рад са модулима

Комплексност модерног линукс језгра је запањујућа. Некомпримовани изворни кôд језгра тежи приближно 400 МБ. Постоје хиљаде развијача, стотине опција, и када све буде изграђено заједно, кернел би могао сâм да пређе величину од 100 МБ. Како би се величина језгра смањила (као и количина меморије са директним приступом (енгл. RAM) потребне за кернел), већина опција су изграђене као модули. Ове модуле можете посматрати као драјвере за уређај који могу бити укључени или уклоњени из језгра по жељи. Истина, многи од њих уопште не представљају драјвере за уређај, али садрже подршку за ствари као што су мрежни протоколи, сигурносне мере, па чак и системе датотека. Укратко, скоро сваки део линукс језгра може бити изграђен као учитавајући модул.

Веома је битно упамтити да Слеквер аутоматски регулише учитавање већине модула. Када се систем покрене, udevd(8) се стартује и почиње испитивање вашег системског хардвера. За сваки пронађени уређај, учитава се одговарајући модул и креира се чвориште уређаја у /dev.


In Other Languages
Translations of this page?:
QR Code
QR Code sr:slackbook:linux_kernel (generated for current page)