The Wiki has moved to new hardware, and the old server died.

Welcome to the Slackware Documentation Project

Разлике

Овде су приказане разлике између изабране ревизије и тренутне верзије странице.

Постави везу ка овом компаративном приказу

Обе стране последње ревизије Претходна ревизија
Следећа ревизија
Претходна ревизија
Последња ревизија Обе стране следеће ревизије
sr:slackbook:linux_kernel [2013/06/30 11:52 (UTC)]
slackmuz
sr:slackbook:linux_kernel [2013/07/02 11:37 (UTC)]
slackmuz
Линија 89: Линија 89:
 <note important>​Фајл Слекверовог језгра не садржи //​тачку//​ у називу док је фајл језгра садржи. Уколико заборавите или једноставно прекопирате //config// у ///​usr/​src//,​ уместо прекопираног биће коришћен било који //.config// фајл који већ постоји.</​note>​ <note important>​Фајл Слекверовог језгра не садржи //​тачку//​ у називу док је фајл језгра садржи. Уколико заборавите или једноставно прекопирате //config// у ///​usr/​src//,​ уместо прекопираног биће коришћен било који //.config// фајл који већ постоји.</​note>​
  
 +Уколико желите да користите конфигурациони фајл тренутног језгра као основу,​ највероватније ћете га наћи у ///​proc/​config.gz//​. Ово је посебан фајл у вези кернела који садржи целокупну конфигурацију језгра у компримованом формату и захтева да је кернел изграђен да га подржи.
 +
 +<​code>​
 +darkstar:~# zcat /​proc/​config.gz > /​usr/​src/​linux/​.config
 +</​code>​
 +
 +Сада кад смо креирали стабилну основу конфигурације,​ време је да начинимо измене које желимо. Целокупан процес изградње кернела од конфигурације до компиловања се врши командом **//​make//​**(1) и додавањем посебних аргумената. Сваки аргумент врши различиту функцију.
 +
 +Уколико вршите надоградњу на новије издање кернела,​ дефинитивно ћете желети да користите //​oldconfig//​ аргумент. Ово ће кренути од основног //​.config//​-а и претражиће недостајуће елементе јер обично новија издања кернела садрже додатне опције. Обзиром да се опције додају у сваком новом издању кернела,​ ово је најбољи начин.
 +
 +<​code>​
 +darkstar:/​usr/​src/​linux#​ make oldconfig
 +scripts/​kconfig/​conf -o arch/​x86/​Kconfig
 +*
 +* Restart config...
 +*
 +*
 +* File systems
 +*
 +Second extended fs support (EXT2_FS) [M/n/y/?] m
 +  Ext2 extended attributes (EXT2_FS_XATTR) [N/y/?] n
 +  Ext2 execute in place support (EXT2_FS_XIP) [N/y/?] n
 +Ext3 journalling file system support (EXT3_FS) [M/n/y/?] m
 +  Ext3 extended attributes (EXT3_FS_XATTR) [Y/n/?] y
 +    Ext3 POSIX Access Control Lists (EXT3_FS_POSIX_ACL) [Y/n/?] y
 +    Ext3 Security Labels (EXT3_FS_SECURITY) [Y/n/?] y
 +The Extended 4 (ext4) filesystem (EXT4_FS) [N/m/y/?] (NEW) m
 +</​code>​
 +
 +Овде можете видети да је нови кернел који компилујем додао подршку за нови систем датотека:​ ext4. //​oldconfig//​ је прошао кроз изворну конфигурацију,​ задржао све старе опције тачно онако како су постављене,​ и сада ме пита шта ради са новим опцијама. Најбезбедније је одабрати подразумевану опцију,​ али је ви свакако можете изменити. //​oldconfig//​ је веома згодна алатка за упознавање са новим конфигурационим опцијама,​ што је идеално за кориснике који само желе да пробају ново издање кернела.
 +
 +За озбиљније задатке,​ када је конфигурација у питању,​ ту је мноштво опција. Линукс језгро може бити конфигурисано на три основна начина. Први је //config//, који ће вас водити кроз сваку опцију корак по корак и питаће шта желите да урадите. Ово је тако досадно да овај начин ретко ко користи данас.
 +
 +<​code>​
 +darkstar:/​usr/​src/​linux#​ make config
 +scripts/​kconfig/​conf arch/​x86/​Kconfig
 +*
 +* Linux Kernel Configuration
 +*
 +*
 +* General setup
 +*
 +Prompt for development and/or incomplete code/​drivers (EXPERIMENTAL) [Y/n/?] Y
 +Local version - append to kernel release (LOCALVERSION) [] -test
 +Automatically append version information to the version string (LOCALVERSION_AUTO) [N/y/?] n
 +Support for paging of anonymous memory (swap) (SWAP) [Y/n/?]
 +</​code>​
 +
 +Срећом,​ постоје два лакша начина за конфигурацију кернела:​ //​menuconfig//​ и //​xconfig//​. Оба поменута креирају програм којим управљате из изборника и који вам омогућује да једноставно обележите или уклоните опцију,​ без да прелазите кроз сваку корак по корак. //​menuconfig//​ је најкоришћенији метод и њега препоручујем. //xconfig// је користан једино ако желите да компилујете кернел из графичког сучеља у **//​X//​**-у. Оба су веома слична,​ тако да ћемо документовати само //​menuconfig//​. ​
 +
 +Покретање **make manuconfig** у терминалу представиће вам познато //curses// сучеље као на слици испод. Сваки део кернела има свој подмени кроз који се можете кретати тастерима са стрелицама. ​
 +
 +{{ :​slackbook:​make-menuconfig-w.png |make-menuconfig}}
 +
 +<note important>​Уколико компилујете кернел који предтсавља исто издање као и ускладиштен Слекверов кернел,​ морате да подесите //Local version// опцију. Она се налази у //General setup// подменију. Изостављање ове опције ће резултовати преписивањем свих модула коришћених од стране ускладиштених кернела,​ што може довести до онемогућавања покретања система.</​note>​
 +
 +Када завршите са конфигурацијом кенрела,​ време ја за компиловање. Постоји више метода за ово, али је најпоузданији коришћење //​bzImage//​-а. Када доделите овај аргумент команди **//​make//​**,​ компиловање кернела ће почети и видећете мноштво података како се исписују у терминалу све док се процес компиловања не заврши или се не појави нека грешка.
 +
 +<​code>​
 +darkstar:/​usr/​src/​linux#​ make bzImage
 +scripts/​kconfig/​conf -s arch/​x86/​Kconfig
 +  CHK     ​include/​linux/​version.h
 +  CHK     ​include/​linux/​utsrelease.h
 +  SYMLINK include/asm -> include/​asm-x86
 +  CALL    scripts/​checksyscalls.sh
 +  CC      scripts/​mod/​empty.o
 +  HOSTCC ​ scripts/​mod/​mk_elfconfig
 +  MKELF   ​scripts/​mod/​elfconfig.h
 +  HOSTCC ​ scripts/​mod/​file2alias.o
 +... многе линије су изостављене ...
 +</​code>​
 +
 +Уколико се процес оконча грешком,​ прво треба да проверите конфигурацију кернела. Грешке при компиловању обично настају због недостатака у //.config// фајлу. Предпоставимо да је све прошло како треба, још нисмо потпуно готови јер треба да изградимо модуле.
 +
 +<​code>​
 +
 +darkstar:/​usr/​src/​linux#​ make modules
 +  CHK     ​include/​linux/​version.h
 +  CHK     ​include/​linux/​utsrelease.h
 +  SYMLINK include/asm -> include/​asm-x86
 +  CALL    scripts/​checksyscalls.sh
 +  HOSTCC ​ scripts/​mod/​file2alias.o
 +... многе линије су изостављене ...
 +</​code>​
 +
 +Ако се компиловање и кренела и модула успешно завршило,​ ред је да их инсталирамо. Слика кернела треба да се пребаци на безбедну локацију,​ обично је то **///​boot//​** директоријум,​ и треба да јој дате јединстваено име како бисте избегли преписивање других слика кернела које се ту налазе. Традиционално се слике кернела именују са //​vmlinuz//,​ на шта се додаје издање кернела и локална верзија.
 +
 +<​code>​
 +
 +  darkstar:/​usr/​src/​linux#​ cat arch/​x86/​boot/​bzImage > /​boot/​vmlinuz-release_number-local_version
 +  darkstar:/​usr/​src/​linux#​ make modules_install
 +</​code>​
 +
 +
 +Када се све ово оконча,​ имаћете нову слику кернела смештену у ///boot// и нови директоријум језгарних модула смештен у ///​lib/​modules//​. Како бисте користили ново језгро,​ мораћете да уређујете //​lilo.conf//,​ креирате //initrd// (само уколико желите да учитате један или више ових језгарних модула при стартовању система),​ и да покренете **//​lilo//​** како бисте ажурирали програм за подизање оперативног система. Уколико након рестарта све крене по плану, требало би да имате опцију да стартујете новокомпиловани кернел. Уколико нешто крене по злу, мораћете да потрошите још мало времена да исправите проблем.
 +
 +====== Навигација кроз поглавља ======
 +
 +**Претходно поглавље:​ [[sr:​slackbook:​tracking_updates|Праћење ажурирања]]**
 +
 +====== Извори ======
 +
 +  * Оригинални извор: [[http://​www.slackbook.org/​beta]]
 +  * Изворно написали Alan Hicks, Chris Lumens, David Cantrell, Logan Johnson
  

In Other Languages
QR Code
QR Code sr:slackbook:linux_kernel (generated for current page)